Crêpes Suzette med fänkålssallad

Crêpes Suzette med fänkålssallad
Foto: TV4
Victor Munthe
Victor Munthe

Crêpes Suzette med fänkålssallad

Av: Victor Munthe

Från: Efter stängning

13 ingredienser

45 min

Klassisk fransk dessert med små pannkakor i en sötsyrlig sås med apelsin som flamberas precis före servering. Här serverad med en krispig fänkålssallad.

Ingredienser

portioner

Crêpes

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 50 g smör, till stekning

Fänkålssallad

  • 0,5 fänkål
  • 0,5 citron

Sås

  • 4 apelsiner
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl grand marnier
  • 25 g smör

Gör så här

  1. Skär fänkålen väldigt tunt, gärna på en mandolin. Pressa över citronen och låt stå.
  2. Blanda mjöl, socker och salt. Häll på mjölken långsamt under vispning så att klumparna försvinner. Späd med grädde till önskad konsistens, smeten ska vara ganska tunn. Låt gärna stå 30 min i kylen.
  3. Stek crêpes i en klick smör tills gyllenbruna och så att de stelnar på ovansidan. Vik först på mitten och sedan igen. Lägg åt sidan.
  4. När alla crêpes är klara så är det dags för såsen. Börja med att filea en apelsin.
  5. Häll ner sockret i en panna på medelvärme och låt stå tills gyllenbrunt. Pressa i 3 apelsiner och riv apelsinskal från en apelsin. Rör så att allt blandar sig.
  6. Lägg i crêpesen och apelsinfiléerna i såsen och rör i smöret.
  7. När smöret är smält så häll i spriten och tänd på. Skaka på pannan tills elden slutat brinna. Servera tillsammans med fänkålen.