Crêpes Suzette med citrussallad och mjölksorbet

Crêpes Suzette med citrussallad och mjölksorbet
Foto: TV4
Adam Dahlberg
Adam Dahlberg

Crêpes Suzette med citrussallad och mjölksorbet

Av: Adam Dahlberg

Från: Kockarnas kamp

13 ingredienser

Fransk dessertklassiker i en modern tolkning av Adam Dahlberg.

Ingredienser

portioner
  • 4 pannkakor, tunna¨
  • 50 g smör
  • 50 g strösocker
  • 0,8 dl grand marnier

Citrussallad

  • 1 citron
  • 1 limefrukt
  • 1 grapefrukt
  • 1 apelsin
  • 1 citronblad (färskt)

Sorbet

  • 1 l mjölk (3 %)
  • 60 g strösocker
  • 120 g kondenserad mjölk sötad
  • 60 g mjölk (3 %)

Gör så här

  1. Börja med mjölksorbeten.
  2. Koka mjölken med sockret i en stor kastrull på låg värme tills den reducerat till 600 g. Vispa emellanåt. Häll i kondenserad mjölk och ytterligare 60 g mjölk. Kyl ned och kör i glassmaskin. Ställ den färdiga sorbeten i frys.
  3. Riv zesten från citrusfrukterna. Skala och filéea citrusfrukterna. Finstrimla citronbladet. Blanda allt i en bunke.
  4. Strimla pannkakorna. Karamellisera socker och smör i en stor stekpanna. Lägg i pannkaksstrimlorna och stek dem en minut. Häll på spriten och flambera med hjälp av gaslåga eller en tändare.
  5. Fördela de varma pannkakorna i fyra tallrikar. Toppa med citrussallad och en kula mjölksorbet.