Crème Anglais med färska bär

Crème Anglais med färska bär
Foto: TV4
Karl Fredrik Gustavsson
Karl Fredrik Gustavsson

Crème Anglais med färska bär

Av: Crister Svantesson, Karl Fredrik Gustafsson

Från: Karl Fredrik på Österlen

7 ingredienser

Äkta vaniljsås gjord på franskt vis serverad med säsongens färska frukter och bär.

Ingredienser

portioner

Crème Anglais

  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • ca 1 dl strösocker (ungefär)
  • 2 äggulor, stora

Till servering

  • färska bär
  • färsk frukt

Gör så här

  1. Häll mjölk, grädde och socker i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och lägg i.
  2. Rör runt och låt sjuda i 5-6 minuter. Ställ åt sidan och låt såsen svalna (till under 80 grader).
  3. Separera sedan äggen och häll gulorna i kastrullen, vispa ordentligt så det blandas väl.
  4. Låt allt sjuda upp igen, under konstant omrörning. När det sjuder, ställ kastrullen åt sidan. Vaniljstången skall ligga kvar tills såsen svalnat.
  5. Ta upp vaniljstången och sätt såsen i kylen tills den är kall.
  6. Servera med färska bär och frukter!