Cookies med mörk choklad och rostade hasselnötter

Cookies med mörk choklad och rostade hasselnötter
Foto: Tv4
Donal Skehan
Donal Skehan

Cookies med mörk choklad och rostade hasselnötter

9 ingredienser

40 m

Beroende på hur sega du gillar dina kakor kan du tillaga dessa lite mer eller mindre än den tid som är angiven här. Du kan behöva göra ett par satser för att hitta din perfekta version, men ingen kommer att klaga eftersom de här kakorna är fantastiska! Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 9.

Ingredienser

portioner kakor
  • 175 g osaltat smör
  • 100 g strösocker
  • 75 g ljust muscovadosocker
  • 200 g vetemjöl (självjäsande)
  • ca 0,5 krm havssalt, plus flingigt havssalt att strö över
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 ägg, lätt uppvispat (stort från frigående höns)
  • 80 g hasselnötter, grovt hackade och rostade
  • 80 g mörk choklad, grovt hackad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader (160 grader varmluft) och klä en stor (eller två mindre) bakplåtar med bakplåtspapper.
  2. Lägg smöret i en kastrull och smält på låg värme, låt sedan koka tills det doftar härligt och nötigt.
  3. Häll upp smöret i en låg skål och kyl tills den stelnat men inte blivit hård (konsistensen ska likna mjukt smör).
  4. Vispa smöret med sockret på hög hastighet tills det blir ljust och fluffigt. Det tar tar cirka 5 minuter.
  5. Rör samman mjöl, salt och bikarbonat i en medelstor skål.
  6. Tillsätt lite av mjölblandning i smörblandningen. Tillsätt ägget och blanda.
  7. Sänk hastigheten på vispen till låg och tillsätt resten av mjölblandningen tillsammans med hasselnötterna och chokladen.
  8. Klicka upp smeten (en liten glassskopa fungerar utmärkt) på de klädda plåtarna. Lämna gott om utrymme mellan kakorna eftersom de flyter ut när de gräddas.
  9. Grädda i 12–14 minuter tills de är jämna och gyllene. Du kan behöva rotera eller vända plåtarna halvvägs, beroende på din ugn.
  10. Ta ut kakorna ur ugnen och strö lite flinsalt över. Låt svalna på plåtarna i minst 5 minuter innan du serverar dem.