Cookies med choklad och vit miso

NYHET
Cookies med choklad och vit miso
Nada Khwaiter
Nada Khwaiter

Cookies med choklad och vit miso

15 ingredienser

30 min + tid i frys

"Krispiga kanter, seg mitt och en subtil hint av vit miso som lyfter sötman och chokladen. De här cookiesen är djupt smakrika, perfekt balanserade och svåra att sluta äta. Mison ger ett oväntat djup utan att ta över, resultatet blir cookies som känns både klassiska och nytänkande på samma gång." /Nada

Ingredienser

Håll skärmen tänd
10 - 12 portioner
  • 150 g vetemjöl [ca 2.5 dl]
  • 0,25 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 0,5 krm salt
  • 225 g osaltat smör, rumstempererat
  • 200 g farinsocker (mörkt)
  • 40 g strösocker [ca 3 msk]
  • 1 tsk vit misopasta
  • 1 ägg, rumstempererad
  • 1 äggula, rumstempererad
  • 1 msk vaniljpaste
  • 170 g mörka chokladknappar
  • 85 g mjölkchoklad, grovt hackad
  • flingsalt (till topping, valfritt)

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Vispa smör, farinsocker, strösocker och vit miso krämigt i 2–3 minuter tills blandningen är mjuk och jämn.
  2. Tillsätt ägg, äggula och vaniljpasta. Vispa tills allt precis gått ihop.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, majsstärkelse och salt i en separat bunke.
  4. Vänd ner de torra ingredienserna i smörblandningen och tillsätt chokladen. Rör försiktigt tills degen precis går ihop – överarbeta inte.
  5. Forma degbollar à ca 85 g och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Frys i minst 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 175°C (över-/undervärme). Lägg 5–6 frysta degbollar per plåt med gott om mellanrum.
  7. Baka i 13–15 minuter tills kanterna är gyllene men mitten fortfarande mjuk.
  8. Låt cookiesen svalna helt på plåten. Toppa eventuellt med lite flingsalt före servering.