Citrontarteletter med lila marängmoln

Citrontarteletter med lila marängmoln
Foto: Ulrika Pousette
Sophie Dahlbäck
Sophie Dahlbäck

Citrontarteletter med lila marängmoln

Av: Sophie Dahlbäck

Från: Baka med Sophie

12 ingredienser

Jag har svårt att bestämma mig för om jag är team choklad eller om jag föredrar de lite syrligare efterrätterna. När det gäller dessa citrontarteletter är valet väldigt enkelt: hundra procent syrliga efterrätter! Vill du inte göra
små tarteletter så går det lika bra att använda en pajform på cirka 24 cm i diameter. Mördegsbottnarna går dessutom utmärkt att göra någon dag i förväg.

Ingredienser

portioner tarteletter eller 1 paj

Mandelmördegsbotten

  • 120 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,75 dl mandelmjöl
  • 1 ägg

Citronfyllning

  • 5 äggulor
  • 1 burk kondenserad mjölk sötad (à 397 g)
  • 1 dl citronsaft (ca 2 citroner)

Björnbärsmaräng

  • ca 110 g färska björnbär (60 g puré)
  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • ev färska björnbär (eller ätliga blommor)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smöret i kuber. Nyp ihop med mjöl, florsocker och mandelmjöl.
  3. Tillsätt ägget och blanda tills degen går ihop. Jag tycker att det är enklast att använda händerna. Platta till degen, plasta in och låt vila i kylen cirka 30 minuter.
  4. Kavla ut degen tunt, 2–3 mm, och fodra åtta tartelettformar med en diameter på cirka 8 cm. Nagga botten med en gaffel.
  5. Grädda i mitten av ugnen cirka 12 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna något.
  6. Sänk temperaturen till 175 grader. Vispa samman äggulor och kondenserad mjölk för hand. Tillsätt pressad citron och vispa till en jämn smet. Fördela fyllningen i pajskalen och grädda i mitten av
  7. ugnen cirka 10 minuter. Låt pajerna svalna i kylskåp cirka 3 timmar.
  8. Koka björnbären i en kastrull tills de är mosiga. Rör om så de inte bränns i botten. Sila bären genom en finmaskig sil. Väg gärna upp purén – du ska ha cirka 60 g.
  9. Häll äggvitorna i en rostfri skål. Häll björnbärspuré och strösocker
  10. i en kastrull och koka till 121 grader. Börja vispa äggvitorna när temperaturen är 115 grader. Vid 121 grader, häll björnbärspurén i äggvitan i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills smeten svalnat och du
  11. har en glansig maräng.
  12. Häll marängen i en spritspåse och spritsa på tarteletterna. Dekorera gärna med björnbär eller blommor.

Tips! När jag förgräddar mina bottnar brukar jag lägga en bit aluminiumfolie över degen och hälla på torkade gula ärtor. Efter 5 minuter tar jag bort ärtor och folie och gräddar ytterligare cirka 7 minuter. På så sätt glider inte pajdegen nerför kanterna och botten håller sig platt. Blir det pajdeg över kan du göra små mördegskakor av den. Det går också att frysa in degen till ett annat tillfälle.