Citronrisotto med limoncello och scampi

POPULÄRT
Citronrisotto med limoncello och scampi
Foto: TV4
Jesper Blomqvist
Jesper Blomqvist

Citronrisotto med limoncello och scampi

Av: Jesper Blomqvist

Från: Sveriges mästerkock VIP

15 ingredienser

Jesper minns tillbaka till sin tid som proffs i Italien och lagar en risotto med tydlig citronsmak som sin paradrätt.

Ingredienser

portioner
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl limoncello (se upp så att det inte blir för sött)
  • 1,5 l vatten
  • 3 hönsbuljongtärningar
  • 4 dl risottoris
  • 2 citroner
  • 75 g parmesanost
  • 50 g smör (gärna osaltat)
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • vitpeppar

Vitlöksstekta stora räkor

  • vannameiräkor
  • 1 chilifrukt
  • 2 klyftor färsk vitlök

Gör så här

  1. Hacka löken fint. Koka upp buljongtärningar och vatten i en kastrull.
  2. Fräs löken lite lätt i oljan i en stor stekpanna utan att den får färg.
  3. Häll i riset och låt det steka med i pannan en stund med löken.
  4. Häll i vitt vin och limoncello, låt det koka in.
  5. Lägg i en varm skopa buljong i riset och rör om och låt det koka in, repetera och repetera igen, med mycket kärlek.
  6. Riv citronskal, parmesanost och tärna smöret under tiden som riset kokar.
  7. När riset börjar bli färdigkokt, beror lite på vilken sort du använder men räkna med ca 15-18 minuter, ta det från plattan.
  8. Blanda i ost, smör, citronskal och citronsaft, ta inte allt på en gång utan spara ca 1/4 och smaka av. Justera med resterande så att risotton får bra smak. Avsluta med salt och peppar efter eget tycke
  9. Hacka chilli och vitlök. Fräs vitlök och chili i olja i en stekpanna. Lägg i räkorna och stek dem snabbt på bägge sidor. Ös gärna med lite av stekoljan under tiden.
  10. Servera tillsammans med risotton.