Citronpaj med mums mums-topping

citronpaj med mums mums topping
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Citronpaj med mums mums-topping

15 ingredienser

1 h + tid i kyl

Syrlig citronpaj med frasig botten och fluffig mums mums-topping!

Ingredienser

portioner

Botten

  • 3,25 dl vetemjöl
  • 1,25 dl florsocker
  • 115 g normalsaltat smör, rumstemperatur

Citronfyllning

  • 4 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 1,5 citron, saften
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk malen gurkmeja, för färg (kan uteslutas)

Mums mums-topping

  • 1 äggvita
  • 1,33 dl gelésocker
  • 0,33 dl vatten
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ätbara blommor, eller blad till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Blanda alla ingredienser till botten till en smulig deg. Tryck degen i botten och upp mot kanterna på en pajform med löstagbar botten. Nagga botten med en gaffel.
  3. Ställ formen i frysen i ca 10-12 minuter. Förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  4. Blanda alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet. Häll fyllningen i den förgräddade pajskalet och grädda i mitten av ugnen för ytterligare 20-25 minuter eller till mitten på kakan känns stabil när du rör den. Ta ut pajen och låt den svalna medan du gör toppingen.
  5. Blanda gelésocker och vatten i en liten kastrull, koka upp på spisen tills alla sockerkristaller har lösts upp.
  6. Vispa äggvita till fast skum och sen häll sockersirapen i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa ytterligare 15 minuter tills marängen är fast och blank och har svalnat.
  7. Spritsa marängen i ett fint mönster på pajen och ställ kallt i minst 6 timmar eller till dagen efter.