Citronmarängpaj med mynta- och flädermousse
Citronmarängpaj med mynta- och flädermousse
32 ingredienser
Sötsyrlig paj med citronkräm och italiensk maräng som blir extra god och elegant med ett lager mynta- och flädermousse täckt av en skinande mirror glaze på vit choklad och fläder.
Ingredienser
Pajskal
- 115 g smör, kylskåpskallt
- 65 g florsocker
- 200 g vetemjöl
- 1,5 tsk lakritspulver
- 1 ägg (litet)
- äggvita, att pensla skalet med
Fyllning
- 100 g citronsaft, färskpressad
- 1 citron, finrivet citronskal
- 400 g kondenserad mjölk sötad
- 55 g ägg
- 40 g äggula
- 100 g färskost
Fläder- och myntamousse
- 20 g äggula
- 45 g strösocker
- 75 g koncentrerad fläderblomssaft
- 150 g vispgrädde
- 2,25 gelatinblad
- 1 kruka färsk mynta, bladen
Mirrorglaze med vit choklad och fläder
- 2 gelatinblad
- 75 g vit bakchoklad
- 50 g vispgrädde
- 25 g koncentrerad fläderblomssaft
- 50 g strösocker
- 75 g glykossirap
Maräng
- 50 g vatten
- 160 g strösocker
- 80 g äggvita (ca 2)
- 10 g citronsaft
Dekoration
- färsk mynta
- lakritsgranulat
- strössel (vita chokladkulor)
- citronskal, strimlat
Gör så här
Pajskal
- Var noga med att smöret är kylskåpskallt. Skär smöret i mindre bitar. Mixa smöret tillsammans med florsocker, vetemjöl och lakritspulver till en sandig deg i en mixer.
- Häll ut den sandiga degen på bänken och arbeta ihop den med ägget. Låt vila i kylskåp minst 30 minuter.
- Kavla ut degen och klä en form, ca 20 cm i diameter, med degen. Skär av degen som hänger över kantens form med en kniv för att få snygga kanter. Nagga botten lätt med en gaffel.
- Sätt in formen i frysen ca 15 minuter.
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Baka pajskalet ca 14 minuter. Ta ut och pensla pajskalet med uppvispad äggvita. Låt skalet svalna.
Fläder- och myntamousse
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten
- Vispa äggula och socker vitt och fluffigt
- Häll flädersaft i en kastrull, värm upp och smält gelatinet där i.
- Vispa grädden löst, det ska bli små toppar från vispen som går tillbaka snabbt.
- Tillsätt äggulorna och sockret, den avsvalna flädersaften och finhackad mynta i grädden. Vänd försiktigt runt.
- Häll smeten i önskad silikonform och ställ in i frysen.
Citronfyllning
- Vispa färskosten krämig. Tillsätt 1 ägg och 1 äggula i taget.
- Blanda i den kondenserade mjölken, citronsaft och zest.
- Rör samman smeten ordentligt och häll i pajskalet.
- Grädda pajen ca 15 minuter. Den ska sätta sig, inte få färg.
Mirrorglaze med vit choklad och fläder
- Finhacka chokladen. Lägg gelatinet i kallt vatten.
- Värm upp flädersaft, socker, glykos och grädde i en kastrull och låt gelatinet smälta där i.
- Lägg chokladen i en hög och smal kanna och häll på den varma blandningen som chokladen får smälta i. mixa blandningen försiktigt med en stavmixer.
- Låt svalna till 40 grader. Häll glazen över den helt frysta moussen.
Italiensk maräng
- Koka upp vatten och strösocker på hög värme till 121 grader.
- Vispa under tiden äggvita och citronsaft på medelhastighet med en elvisp eller köksassistent.
- När sockerlagen når 115 grader, vispa då äggvitorna på maxhastighet.
- Sänk hastigheten något och tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa på medelhastighet tills marängen svalnat.
Montering
- När pajen och marängen svalnat, lägg på moussen med glazen på. Lägg marängen i en spritspåse med önskad tyll och spritsa pajen på ett dekorativt sätt. Bränn av marängen med en brännare om du vill. Dekorera med mynta, strimlat citronskal, lakritsgranulat och vita chokladkulor.