Citronmarängpaj med mynta- och flädermousse

Citronmarängpaj med mynta- och flädermousse
Foto: TV4
Felicia Fagerman
Felicia Fagerman

Citronmarängpaj med mynta- och flädermousse

Av: Felicia Fagerman

Från: Hela Sverige bakar

32 ingredienser

Sötsyrlig paj med citronkräm och italiensk maräng som blir extra god och elegant med ett lager mynta- och flädermousse täckt av en skinande mirror glaze på vit choklad och fläder.

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 115 g smör, kylskåpskallt
  • 65 g florsocker
  • 200 g vetemjöl
  • 1,5 tsk lakritspulver
  • 1 ägg (litet)
  • äggvita, att pensla skalet med

Fyllning

  • 100 g citronsaft, färskpressad
  • 1 citron, finrivet citronskal
  • 400 g kondenserad mjölk sötad
  • 55 g ägg
  • 40 g äggula
  • 100 g färskost

Fläder- och myntamousse

  • 20 g äggula
  • 45 g strösocker
  • 75 g koncentrerad fläderblomssaft
  • 150 g vispgrädde
  • 2,25 gelatinblad
  • 1 kruka färsk mynta, bladen

Mirrorglaze med vit choklad och fläder

  • 2 gelatinblad
  • 75 g vit bakchoklad
  • 50 g vispgrädde
  • 25 g koncentrerad fläderblomssaft
  • 50 g strösocker
  • 75 g glykossirap

Maräng

  • 50 g vatten
  • 160 g strösocker
  • 80 g äggvita (ca 2)
  • 10 g citronsaft

Dekoration

  • färsk mynta
  • lakritsgranulat
  • strössel (vita chokladkulor)
  • citronskal, strimlat

Gör så här

Pajskal

  1. Var noga med att smöret är kylskåpskallt. Skär smöret i mindre bitar. Mixa smöret tillsammans med florsocker, vetemjöl och lakritspulver till en sandig deg i en mixer.
  2. Häll ut den sandiga degen på bänken och arbeta ihop den med ägget. Låt vila i kylskåp minst 30 minuter.
  3. Kavla ut degen och klä en form, ca 20 cm i diameter, med degen. Skär av degen som hänger över kantens form med en kniv för att få snygga kanter. Nagga botten lätt med en gaffel.
  4. Sätt in formen i frysen ca 15 minuter.
  5. Sätt ugnen på 160 grader.
  6. Baka pajskalet ca 14 minuter. Ta ut och pensla pajskalet med uppvispad äggvita. Låt skalet svalna.

Fläder- och myntamousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten
  2. Vispa äggula och socker vitt och fluffigt
  3. Häll flädersaft i en kastrull, värm upp och smält gelatinet där i.
  4. Vispa grädden löst, det ska bli små toppar från vispen som går tillbaka snabbt.
  5. Tillsätt äggulorna och sockret, den avsvalna flädersaften och finhackad mynta i grädden. Vänd försiktigt runt.
  6. Häll smeten i önskad silikonform och ställ in i frysen.

Citronfyllning

  1. Vispa färskosten krämig. Tillsätt 1 ägg och 1 äggula i taget.
  2. Blanda i den kondenserade mjölken, citronsaft och zest.
  3. Rör samman smeten ordentligt och häll i pajskalet.
  4. Grädda pajen ca 15 minuter. Den ska sätta sig, inte få färg.

Mirrorglaze med vit choklad och fläder

  1. Finhacka chokladen. Lägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Värm upp flädersaft, socker, glykos och grädde i en kastrull och låt gelatinet smälta där i.
  3. Lägg chokladen i en hög och smal kanna och häll på den varma blandningen som chokladen får smälta i. mixa blandningen försiktigt med en stavmixer.
  4. Låt svalna till 40 grader. Häll glazen över den helt frysta moussen.

Italiensk maräng

  1. Koka upp vatten och strösocker på hög värme till 121 grader.
  2. Vispa under tiden äggvita och citronsaft på medelhastighet med en elvisp eller köksassistent.
  3. När sockerlagen når 115 grader, vispa då äggvitorna på maxhastighet.
  4. Sänk hastigheten något och tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa på medelhastighet tills marängen svalnat.

Montering

  1. När pajen och marängen svalnat, lägg på moussen med glazen på. Lägg marängen i en spritspåse med önskad tyll och spritsa pajen på ett dekorativt sätt. Bränn av marängen med en brännare om du vill. Dekorera med mynta, strimlat citronskal, lakritsgranulat och vita chokladkulor.