Citron- och lakrits-schackrutor

Citron- och lakrits-schackrutor
Foto: TV4
Hanna Dorsin Emma Peters
Hanna Dorsin Emma Peters

Citron- och lakrits-schackrutor

2

9 ingredienser

50 min

Citron och lakrits är ju en klassisk kombo i godis, nu också i schackrutor.

Ingredienser

portioner20 stycken
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljsocker [3 g]
  • 1 dl strösocker [90 g]
  • 4,5 dl vetemjöl [270 g]
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 tsk citronsaft [10 g]
  • 1 msk gul hushållsfärg [15 g]
  • 2,5 tsk lakritspulver [7,5 g]
  • 20 ml svart hushållsfärg [20 g]

Gör så här

  1. Mördeg
    Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare. Skär smöret i mindre bitar. Till smöret i matberedaren och mixa snabbt ihop till en deg. Dela degen i två delar.
  2. Smaksättning deg 1: Tillsätt finrivet citronskal, pressad citronsaft och gul hushållsfärg i den ena degen.
  3. Smaksättning deg 2: Blanda i lakritspulver och svart hushållsfärg i den andra degen.
  4. Rulla ut degarna till två ca 25 cm långa längder. Lägg ihop dem till en tjock längd. Lägg i kylen ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Skär längden till två och lägg ihop dem igen så att gul deg ligger mot svart deg. Skär i kakor, ca 1 cm tjocka. Lägg på bakplåtspapper.
  7. Grädda i 8-10 minuter i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna på galler.