100 g jordgubbspuré (mixa och sila färska eller tinade bär)
30 g koncentrerad jordgubbssaft
15 g citronsaft (för syra och balans)
2 äggulor
1 ägg
1 tsk majsstärkelse (för extra stabilitet – valfritt)
40 g smör (kallt, i kuber)
Frisk mascarpone- och citronsmörkräm
300 g osaltat smör (rumstempererat)
60 g vispgrädde
60 g mascarpone
4 tsk citronskal
300 g florsocker (kan justeras beroende på önskad sötma och konsistens)
1 tsk vaniljextrakt
3 msk mjölkpulver
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme). Placera muffinsformar i en muffinsplåt.
Vispa ihop mjukt smör, rapsolja, strösocker, rivet citronskal, vaniljsocker och eventuellt citronextrakt tills smeten är ljus och fluffig, ca 3–5 minuter.
Vispa ner äggen ett i taget under fortsatt vispning.
Sikta ihop vetemjöl, bakpulver och salt, och vänd ner i smeten.
Blanda yoghurt och citronsaft i en separat skål, och rör ner i smeten.
5Fördela smeten i muffinsformarna, fyll dem till ca ⅔. Grädda i mitten av ugnen i ca 18–20 minuter på 175 °C.
Pensla muffinsen med citronsaft direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna på ett galler.
Jordgubbscurd
Vispa ihop ägg, socker, maizena, och salt i en kastrull tills slätt.
Blanda ner jordgubbspure och saft. Vispa tills allt är väl blandat.
Värm på medelvärme under ständig omrörning tills curden tjocknar och når ca 82–84°C. Den ska bli krämig och lämna spår på slickepott.
Ta av från värmen, sila om du vill ha en slätare curd, och rör ner smöret tills den blir jämn och blank.
Låt curden svalna helt och kyl i minst 2-3 timmar, gärna över natten.
Citron- och vaniljmascarponekräm
Vispa smöret fluffigt och ljust.
Blanda ihop mascarpone, florsocker, vaniljextrakt och mjölkpulver, vispa tills blandningen är jämn.
Vänd ner i smörblandningen och vispa tills krämen är tjock men lätt att spritsa.
Dekorering
Dekorera och fyll dina cupcakes med den förberedda fyllningen och krämen. Var kreativ och skapa din egen unika dekoration. Ha kul med bakningen!