Christopher Ekman tog silver i Årets kock 2009

Christopher Ekman tog silver i Årets kock 2009

Christopher Ekman är en av de sex finalisterna i Årets kock. Han väljer gärna ekologisk mat och önskar att hans gäster ska få valuta för pengarna. Han kom tvåa i Årets kock 2009.

Vad karaktäriserar din matlagning?
– Min matlagning är rak och utan alltför mycket krångel.

Vad inspirerar dig?
– Resor, eller något så enkelt som att äta varmkorv. Sedan inspirerar Melker Andersson och Thomas Keller. Med Melker blir det mesta har rör vid guld, han är otroligt träffsäker med sina idéer. Thomas Keller väldigt uttalad perfektionist, inget lämnas åt slumpen.

Vad tycker du om teknisk matlagning?
– Det är väl ett sätt att föra kokkonsten framåt. Men det får inte ske på bekostnad av matupplevelsen. Jag är allergisk mot att göra saker för sakens skull utan att det gör något för rätten. Teknisk matlagning i all ära, bara det sker på ett bra sätt.

Hur förbereder du dig inför finalen i Årets kock?
– Jag kör igenom hela rätten på tid enligt de regler som gäller. Ställer upp allt, låtsas som om det är tävling. Jag ska försöka få allt att stämma så bra som möjligt och hålla huvudet kallt.

Vilket är ditt finaste matminne?
– Fat Duck, som ligger i London, är en av de tre bästa krogarna i världen. De har väldigt innovativ matlagning, matteknik och oanade kombinationer. Le Gavroche var den totala motsatsen, den är också väldigt bra, tvåstjärnig, men de är väldigt klassiska i sina rätter. De två upplevelserna tänker jag på ofta.

Vad vill du med din matlagning?
– Jag vill att gästerna ska känna att de får något för pengarna. Jag försöker välja ekologiskt så långt det går och väljer närproducerat i så stor utsträckning som möjligt. Ekologiskt betyder trygghet både till oss som arbetar med maten och gästerna som äter.

Vad är bra mat för dig?
– Bra mat är lika med omsorg. Allt som är lagat med hjärta och sådant som är genuint. När jag märker att någon tagit hand om eller bryr sig om det de lagar, det är genuin och bra mat.