Christins dumplings - Xiao long bao

Christins dumplings - Xiao long bao
Foto: TV4
Christin Kashou
Christin Kashou

Christins dumplings - Xiao long bao

3

27 ingredienser

1 h

Tips! Har du ingen bambukorg hemma så fungerar det lika bra att använda en stekpanna med lock samt en tallrik. Placera 3 skedar omlott i botten av stekpannan, så att skedarna bildar en triangel. Placera tallriken med dumplingsen på över skedarna, det är viktigt att tallriken är ett par cm mindre i diameter jämfört med stekpannan. Häll i vatten i botten av stekpannan och ånga!

Ingredienser

portioner2

Buljong

  • 2 dl kycklingbuljong
  • 1 salladslök
  • 5 cm färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk soja
  • 2 tsk gelatinpulver

Dumplingsdeg

  • 140 g vetemjöl
  • 80 g vatten, kokande

Fyllning

  • 200 g fläskfärs (minst 20 % fett)
  • 3 salladslökar, den vita delen
  • 2 tsk soja
  • 1 tsk fisksås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk risvinäger

Dipsås

  • 3 tsk svart risvinäger
  • 1 tsk soja
  • 1 salladslök, den gröna delen
  • 2 cm färsk ingefära

Chilliolja

  • 2 dl olja, t ex raps- eller solrosolja
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 1 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 1 dl chiliflakes, eller sichuan chiliflakes
  • 1 tsk sesamfrön

Gör så här

  1. Börja med att koka upp kycklingbuljongen på medelhög värme. Sänk sedan värmen och lägg i salladslöken som du delar i två delar, skala ingefäran och klyv i mitten, skala vitlöksklyftorna och krossa med kniven. Addera sedan sesamolja och soja. Låt alla ingredienser sjuda tillsammans tills önskad smak uppnåtts. Blanda sedan gelatinpulvret med vatten, i enligt anvisningarna på paketet, vispa sedan ner gelatinpulvret i buljongen. Ställ sedan buljongen i kylen och vänta tills att buljongen blivit till en gelé.
  2. Koka upp vatten till dumplingsdegen. Låt vattnet svalna lite innan det blandas ihop med mjölet. Knåda degen i ca 5-10 minuter. Låt degen sedan få vila i plastfolie i minst 20 minuter.
  3. Placera oljan, stjärnanis, kanelstången, lagerbladet, vitlöksklyfta och sichuanpeppar i en mindre kastrull på medelhög värme. Sänk sedan värmen när oljan börjar komma upp i temperatur. Försök att undvik att oljan blir för varm och överstiger 110 grader. Skulle oljan bli för varm kan man addera lite olja för att sänka temperaturen. Rosta kryddorna i oljan i ca 10 minuter. Placera chiliflakes i en värmetålig skål. Häll sedan oljan över chiliflakes med hjälp av en sil för att fånga upp kryddorna som finns i oljan. Rör sedan om skålen. När oljan kommit ner i temperatur ska sesamfröna adderas. Smaksätt med salt!
  4. Finhacka salladslöken och placera i en bunke tillsammans med fläskfärsen. Addera soja, fisksås, sesamolja och risvinäger. Blanda allt tillsammans, jag föredrar att använda ätpinnar för att smidigt blanda ihop fyllningen.
  5. I en mindre skål, häll upp svart kinesisk vinäger tillsammans med soja. Skiva den gröna delen av salladslöken i tunna skivor och skär ingefäran i tunna strimlor. Addera chiliolja eftersmak. Blanda ihop allt tillsammans.
  6. Ta ut buljongen/gelén från kylen och skär den i små rutor (1x1cm). Blanda ner gelérutorna i fyllningen.
  7. Rulla ut dumplingsdegen och skapa en avlång cylinder. Skär degen i små bitar (ca 8 g vardera). Tryck till degbiten med tummen och kavla sedan ut till ca 10 cm i diameter. Försök att kavla på ytterkanterna för att få så tunn deg som möjligt ytterst och tjockare i mitten.
  8. Lägg sedan det färdiga degarket i din vänstra handflata och klicka i ca 1-2 msk fyllning i mitten. Vik sedan degen genom att nypa tag om kanten med tummen och pekfingret på din högra hand. Fortsätt sedan att vika degen moturs genom att nypa tag om mer deg. När alla kanter är vikta, nyp ihop kanterna tillsammans och vrid runt. Placera de färdiga dumplingsknytena på antigen kinakål eller bakplåtspapper i en bambukorg. Tänk på att ha ett par centimeters mellanrum mellan alla dumplings, så att de inte klistras ihop under tillagningen.
  9. Ånga dumplingsen i ca 7 minuter. Servera tillsammans med dippsåsen.
TIPS!