Grönpeppargryta med tortilla

Grönpeppargryta med tortilla
Foto: TV4

Grönpeppargryta med tortilla

Av: Christine - Lund

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

En grönpeppargryta som serveras med "Christines tortilla" i små portionsformar.

Dryckestips
Sirocco Cabernet Sauvignon Syrah 2007, 2662, 79 kr.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 1 kg grytbitar av nöt (eller älg)
  • 2-3 msk smör
  • ca 1 msk grönpeppar (grovkrossad)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 dl kryddstark korv, finstrimlad (typ kabanoss)
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl sött madeiravin
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk kinesisk soja
  • 3 dl crème fraîche
  • 2 dl syltlök el inlagd gurka, i mindre bitar

Tortilla

  • små fina potatisar
  • 1 salladslök
  • 2 vitlökar
  • 50 g getost
  • 3 g ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl standardmjölk 3 %
  • 1 msk smör

Gör så här

Gryta

  1. Bryn grytbitarna väl runt om i en järngryta på spisen.
  2. Låt pepparn, löken, vitlöken och korven steka med lite på slutet.
  3. Pudra över vetemjöl och blanda väl.
  4. Späd med vinet och vattnet samt smula sönder buljongtärningen.
  5. Tillsätt sojan och lår grytan puttra sakta under lock 1-1.5 timme eller tills köttet känns mört.
  6. Tillsätt och låt crème fraichen koka med den sista halvtimmen.
  7. Smaka av med salt.

Vid servering

  1. Tillsätt syltlöken eller gurkan.

Tortilla

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra cocqotter, små portionsformar.
  3. Blanda finskivad potatis med skivad lök och vitlök.
  4. Blanda lätt vispade ägg med gräddmjölken.
  5. Smula ner getosten.
  6. Fyll formarna med äggblandningen och grädda ca 40 minuter.