Chokladtiramisu
Chokladtiramisu
11 ingredienser
30 m
Tiramisu är en festlig dessert som nu blir ännu festligare! Varvad i en skål med choklad och karamelliserad mjölk blir den smått oemotståndlig. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 10.
Ingredienser
- 6 ägg, separerade (stora från frigående höns)
- 175 g strösocker
- 750 g mascarpone
- 1,5 tsk vaniljextrakt
- 375 g savoiardikex (eller ladyfingerkex)
- 500 ml espresso
- vin santo (eller Marsala efter smak)
- 450 g mörk choklad, i stora tjocka spån (bästa kvalitet)
- 800 g dulce de leche
- kakao (att pudra över)
- 100 g vit bakchoklad, i stora tjocka spån
Gör så här
- Vispa ihop äggulor och socker i en stor bunke tills det är ljust och skummande.
- Blanda i mascarpone och vanilj och ställ åt sidan.
- Vispa äggvitorna i en ren skål tills de blir vita och stela.
- Tillsätt en stor sked av den vispade äggvitan i ägguleblandningen och blanda. Tillsätt resten av äggvitan och vänd runt försiktigt.
- Blötlägg savoiardikex i espresson och lägg dem i botten av en skål. Stänk över lite vin santo eller Marsala.
- Bred försiktigt ut ett lager av mascarponeblandningen över kexen och strö över lite av den mörka chokladen. Bred sedan ut några matskedar karamelliserad mjölk ovanpå.
- Upprepa med resten av ingredienserna och avsluta med ett sista lager mascarponeblandning.
- Pudra över lite kakao och dekorera med resten av den mörka och vita chokladen.
- Kyl tiramisun tills den ska serveras!