Chokladtarte med rostade pinjenötter
Chokladtarte med rostade pinjenötter
11 ingredienser
1 h
En alldeles fantastisk kaka med djup smak av härlig chokladganage och perfekt crunch från rostade pinjenötter! Ett måste på det italienska dessertbordet!
Ingredienser
Tarteskal
- 200 g smör, kallt
- 400 g vetemjöl
- 200 g strösocker
- 1 krm salt
- 2 ägg
Chokladganache
- 3 dl grädde
- 2 msk strösocker
- 90 g smör, saltat
- 250 g mörk choklad, hackad eller pellets
- 1 dl mjölk
- 2 dl pinjenötter
Gör så här
Botten
- Blanda vetemjöl, socker och salt.
- Blanda i smöret och blanda tills det blir en homogen deg. Plasta och ställ kallt 30 minuter.
- Gör fyllningen så länge.
Chokladganache
- Värm grädde med socker, blanda i smör, rör om tills det löser sig.
- Dra av från värmen och blanda i chokladen tills det löser sig helt.
- Blanda sedan i mjölken och låt stå.
Montering
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smöra en pajform.
- Kavla pajdegen på mjölad bänk till ca 2 mm.
- Täck den över pajformen noga så den täcker kanterna och nagga med en gaffel.
- Baka bottnen i ca 10 -15 minuter.
- Under tiden, rosta pinjenötter i en stekpanna tills dom får en gyllenbrun färg. Ställ åt sidan.
- Ta ut formen från ugnen när den är färdig och fyll den med chokladsmeten. Toppa med rostade pinjenötter och ställ svalt.
- Servera som den är med lite pudrad florsocker och med vispad grädde.