Chokladdessert - sommarlyx

NYHET
Chokladdessert - sommarlyx
Foto: TV4
Louise Karlsson
Louise Karlsson

Chokladdessert - sommarlyx

Av: Louise Karlsson

Från: Hela Sverige bakar

32 ingredienser

En lyxig dessert med chokladfinancier som bas, serverad med syrlig hallon- och passionssmak, björnbärsglass och len chokladganache.

Ingredienser

Håll skärmen tänd

Chokladfinancierer med hallon

  • 120 g smör
  • 60 g mandelmjöl
  • 90 g florsocker
  • 24 g vetemjöl
  • 24 g kakao
  • 90 g äggvita
  • 18 hallon

Passionspannacotta

  • 250 g passionsfrukt, fryst (ger ca 100 g kärnfri passionsfrukt)
  • 0,5 tsk citronsaft, pressad
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 38 g strösocker
  • 2 gelatinblad

Björnbärsglass

  • 250 g björnbär
  • 1 tsk citronsaft, pressad
  • 125 g kondenserad mjölk
  • 2 dl vispgrädde (40 %)

Hallonsylt

  • 125 g hallon
  • 100 g strösocker
  • 0,5 tsk citronsaft, pressad

Chokladganache

  • 150 g vispgrädde (40 %)
  • salt, en nypa
  • 200 g mörk choklad (55 %)

Tuile – fjärilar och blommor

  • 44 g smör
  • 44 g florsocker
  • 38 g äggvita
  • 44 g vetemjöl special
  • 2 tsk kakao
  • guldspray

Tempererade chokladringar

  • 100 g mörk choklad (minst 70 %)

Mörka chokladkristaller

  • 50 g mörk choklad (55 %)
  • 50 g strösocker
  • 50 g vatten

Gör så här

Håll skärmen tänd

Chokladfinancierer med hallon

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn smöret och låt svalna något.
  3. Blanda alla torra ingredienser.
  4. Rör ner äggvitan och det brynta smöret till en jämn smet.
  5. Fyll rektangulära silikonformar till cirka 2/3.
  6. Tryck ner 3 hallon i varje kaka.
  7. Grädda tills kakorna är helt genomgräddade. Låt kallna.

Passionspannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
  2. Tina passionsfrukten och sila bort kärnorna (spara till dekoration).
  3. Koka upp passionsfrukt, grädde och socker under omrörning och låt koka ca 30 sekunder.
  4. Ta av från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen tills de lösts upp.
  5. Häll upp i kupolformade silikonformar.
  6. Ställ i frysen tills de stelnat, flytta sedan till kyl.

Björnbärsglass

  1. Mixa björnbären och sila bort kärnorna.
  2. Vispa grädden till mjuka toppar.
  3. Tillsätt kondenserad mjölk, citronsaft och björnbärspurén.
  4. Blanda väl och häll i silikonform.
  5. Ställ i frysen tills den fryst.

Hallonsylt

  1. Koka upp hallon, socker och citronsaft.
  2. Låt koka ihop till önskad konsistens.
  3. Sila eventuellt bort kärnorna innan sylten svalnar.

Chokladganache

  1. Värm grädden med salt till strax under kokpunkt.
  2. Hacka chokladen och lägg i en skål.
  3. Häll den varma grädden över chokladen och rör slät. Ställ kallt.
  4. Spritsa när ganachen fortfarande är något mjuk.

Tuile – fjärilar och blommor

  1. Blanda samtliga ingredienser till en jämn smet.
  2. Stryk ut tunt i silikonformar.
  3. Grädda i 170 grader varmluft i ca 6 minuter.
  4. Låt svalna något, lossa försiktigt från formen och låt svalna helt.
  5. Spraya med guldspray.

Tempererade chokladringar

  1. Temperera chokladen.
  2. Stryk ut tunt på plastfilm med skrapa.
  3. Forma till stora cirklar med hjälp av ett rör. Låt stelna kallt.

Mörka chokladkristaller

  1. Koka socker och vatten till en sockerlag på 130 grader
  2. Smält chokladen under tiden i en stor bunke.
  3. När sockerlagen nått 130 grader, vispa ner den i tunn stråle i chokladen med elvisp.
  4. Bred ut kristallerna på bakplåtspapper och låt kallna.

Arbetsgång och montering

  1. Börja med passionspannacotta och björnbärsglass så att de hinner frysa.
  2. Gör chokladfinanciererna och koka hallonsylten.
  3. Tillaga chokladganachen.
  4. Under tiden kakorna svalnar, grädda tuile och gör de tempererade chokladringarna.

Montera desserten

  1. Placera en kaka på tallrik, spritsa ganache runt kanten och lägg en klick hallonsylt ovanpå.
  2. Sätt dit chokladring och tuilefjäril.
  3. Lägg en strimma chokladkristaller och placera glassen.
  4. Lägg på en pannacottapuck och toppa med blom-tuile.
  5. Dekorera med halverat björnbär, penséer, grönt blad och passionsfruktskärnor.