Lakritskrokant

9 röster
30 bitar
Lakritskrokant
Foto: Stefan Wettainen

Krispig krokant som smaksätts med lakrits och doppas i choklad. Recept från boken Choklad

30 bitar

Du behöver

  • 50 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 tsk lakritsgranulat, rålakritspulver
  • 5 droppe saltlakritsarom (eller 1 tsk saltlakritspulver)
  • 0,5 dl valnötter
  • 0,5 dl salta jordnötter
  • 200 g mörk choklad (eller ljus choklad, mjölkchoklad) (56-68 %)

Gör så här

  1. Rör ihop smör, socker, sirap, lakritsgranulat och lakritsarom i en tjockbottnad rostfri kastrull.
  2. Smält ihop på svag värme. Koka upp till 142 grader. Gör ett kulprov.
  3. Bred ut massan på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  4. Klipp massan i fyrkantiga bitar innan den
    stelnat.
  5. Hacka nötterna och ställ åt sidan.
  6. Hacka chokladen och temperera den.
  7. Doppa krokantbitarna i chokladen med en doppgaffel.
  8. Stryk av lakritskrokantens botten mot kanten på skålen och lägg bitarna på ett bakplåtspapper.
  9. Strö över hackade nötter innan chokladen stelnat.
13 september 2012