Saftiga muffins med smak av hallon, rödbeta och lakrits. Den spritsbara toppingen färgas läckert svart med aktivt kol. Det ger ingen smak utan bara färg och går att köpa i hälsokosten och affärer som säljer bakprodukter.
30 g kakao (hälften svart kakao, hälften vanlig kakao)
100 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
60 ml yoghurt
2 tsk citronsaft
Rödbets- och halloncurd med lakrits
80 g rödbetspuré (mixad rödbeta)
2 ägg
60 g hallonpuré
70 g strösocker
1 msk majsstärkelse
1-2 tsk lakritspulver
40 g smör
salt
Spritsbar svart crèmeux (choklad och svart kakao)
150 g mjölk
150 g grädde (minst 36%)
90 g äggula (ca 5-6 st)
60 g strösocker
45 g kakao (svart)
150 g mörk choklad (minst 70%)
1,5 gelatin (eller 3 g gelatinpulver)
1 krm salt
1,5-3 tsk lakritspulver (justera efter önskad intensitet)
aktivt kol (justera efter önskad färg)
svart pastafärg
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme). Placera muffinsformar i en muffinsplåt.
Choklad- och rödbetsmuffins
Vispa ihop äggen, farinsockret och sirapen tills smeten är ljus och fluffig – ca 2-3 minuter med elvisp.
Blanda ner den rivna rödbetan, smält smör, olja, yoghurt, vanilj, citronsaft och lakritspulver. Rör om tills allt är väl blandat.
Sikta ihop vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en separat skål.
Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i den blöta smeten. Rör bara tills allt är precis blandat.
Fördela smeten jämnt i muffinsformarna, fyll dem till cirka 2/3.
Grädda mitt i ugnen i ca 18–22 minuter, eller tills en provsticka kommer ut nästan torr med några smulor. Låt svalna i formen i några minuter innan du lyfter över dem till ett galler.
Rödbets- och halloncurd med lakrits
Vispa ihop ägg, socker, majsstärkelse, lakritspulver och salt i en kastrull tills slätt.
Blanda ner rödbetspuré och hallonpuré. Vispa tills allt är väl blandat.
Värm på medelvärme under ständig omrörning tills curden tjocknar och når ca 82–84°C. Den ska bli krämig och lämna spår på slickepott.
Ta av från värmen, sila om du vill ha en slätare curd, och rör ner smöret tills den blir jämn och blank.
Låt curden svalna helt och kyl i minst 2-3 timmar, gärna över natten.
Spritsbar crèmeux
Lägg gelatin i kallt vatten (eller förbered gelatinpulver i 10 g kallt vatten).
Värm grädde och mjölk i en kastrull tills det ångar (inte kokar).
Vispa äggula, socker och kakao (och ev. lakritspulver) i en skål tills slätt.
Häll lite av den varma vätskan över ägguleblandningen under vispning och slå sedan tillbaka allt i kastrullen. Sjud försiktigt till 82–84°C.
Dra av från värmen, krama ur gelatin och rör ner. Häll blandningen över finhackad mörk choklad och rör tills smeten är jämn. Tillsätt ev. färg eller aktivt kol för djupare färg.
Sila och kyl – gärna i spritspåse – minst 6 timmar eller över natten.
Dekorering
Dekorera och fyll dina cupcakes med den förberedda fyllningen och krämen. Var kreativ och skapa din egen unika dekoration. Ha kul med bakningen!