Choklad- och oreopaj

Choklad- och oreopaj
Foto: Frida Wismar
Shireen Sefelt HSB
Shireen Sefelt HSB

Choklad- och oreopaj

8 ingredienser

15 m + 2 h

Det här är en superenkel paj som inte tar många minuter att svänga ihop. God Oreobotten, mjuk chokladganache och syrliga röda vinbär, allt man behöver i en tugga! Smaksätt gärna chokladganachen med till exempel kardemumma eller söt lakrits, det är inte alls tokigt! /Shireen

Ingredienser

portioner12 - 14 bitar

Botten

  • 2 förp oreos [ca 308 g]
  • 100 g smör

Chokladganache

  • 200 g mjölkchoklad
  • 100 g mörk choklad
  • 2,5 dl vispgrädde

Garnering

  • 200 g röda vinbär, hallon eller jordgubbar
  • oreos, krossade

Servering

  • vaniljglass (eller lättvispad grädde)

Gör så här

Botten

  1. Mixa oreokexen till smulor i en mixer och lägg i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda med kaksmulorna. Rör tills det precis går ihop och tryck ut blandningen i en pajform, cirka 20 cm i diameter. Jämna till botten med fingertopparna eller med ett decilitermått. Låt stå i frysen i 10 minuter.

Ganache

  1. Hacka chokladen i små bitar. Häll grädden (och eventuell smaksättning, se tips) i en kastrull och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen direkt, blanda ner chokladen och rör om med slickepott tills chokladen har smält.
  2. Ta ut oreobotten ur frysen och häll chokladblandningen över. Ställ i kylskåp i minst 2 timmar eller över natten.

Garnering och servering

  1. Ta ut pajen ur kylskåpet 15 minuter innan servering. Garnera med röda vinbär och krossade oreokex och servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.