Choklad- och kokostarte med apelsinkolasås

POPULÄRT
Choklad- och kokostarte med apelsinkolasås
Foto: TV4

Choklad- och kokostarte med apelsinkolasås

15

12 steg att laga

25 ingredienser

3 h

Magnifik dessert med choklad i såväl botten, som fyllning och i dekor. Bjud med en apelsinkolasås vid sidan om.

Ingredienser

Mördeg

  • 100 g smör, kallt
  • 160 g vetemjöl (drygt 2,5 dl)
  • 40 g florsocker (2/3 dl)
  • 10 g kakao (2 msk)
  • 1 äggula

Kokosganache

  • 125 g kokosgrädde
  • 85 g mörk choklad, hackad
  • 0,5 ägg
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 0,5 krm salt

Glaze

  • 2 msk vispgrädde
  • 50 g mörk choklad
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 msk vatten

Apelsinkolasås

  • 1 apelsin
  • 0,25 dl apelsinjuice, färskpressad från apelsinen
  • 30 g strösocker
  • 0,25 dl sirap
  • 25 g vispgrädde
  • 0,5 tsk apelsinskal, finrivet
  • apelsinstrimklor till dekoration

Mandelbräck

  • 85 g strösocker
  • 0,5 dl mandelspån

Italiensk maräng

  • 60 g äggvita
  • 30 g vatten
  • 100 g strösocker

Chokladkupol

  • 150 g vit choklad

Garnering

  • frystorkade hallon

Gör så här

  1. Mördeg
    Blanda snabbt ihop alla ingredienser utom äggulan till en smulig blandning. Tillsätt äggulan och samla ihop till en boll. Plasta in och ställ i kylen i minst 30 minuter.
  2. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och tryck till. Kavla degen tunt, ca 4 mm tjock. Täck pajformerna (ca 7 cm i diameter) och nagga botten. Låt de stå i frysen i 15 minuter.
  3. Sätt ugnen på 160 grader. Grädda pajskalen 10–15 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
  4. Kokosganache
    Höj temperaturen på ugnen till 175 grader. Värm kokosgrädde i en kastrull till sjudande. Ta från värmen och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält helt och ganachen blivit glansig och len. Låt den svalna i kylen i 10 minuter.
  5. Vispa ägg, vanilj och salt i en bunke och vänd ner chokladen försiktigt. Häll ganachen i pajskalen och lämna några millimeter upp till pajskalets kant. Baka dem i 15 minuter tills mitten är lite dallrig men ytterkanterna är fasta. Låt svalna på galler.
  6. Glaze
    Värm vispgrädde, lönnsirap och vatten på mediumvärme i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen har smält och glazen är glansig. Häll försiktigt ca 2–3 msk av glazen på tarterna, tippa runt dem cirkulärt för att få ut glazen på kanterna. Låt vila i kylen i 30 minuter så glazen får stelna en aning.
  7. Apelsinkolasås
    Pressa apelsinsaft i en kastrull. Blanda i socker, sirap och grädde och koka upp. Sänk värmen och låt kolan småkoka i ca 10 minuter så att såsen tjocknar, men se till att den inte blir för tjock. Kontrollera tjockleken genom att klicka lite sås på en tallrik och dra sedan ett streck igenom den med sleven. När strecket går ihop långsamt så är såsen klar.Ta kastrullen av värmen och rör ner apelsinzest. Låt såsen svalna.
  8. Mandelbräck
    Värm sockret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Undvik att röra för då bildas klumpar, tippa istället kastrullen för att få osmält socker att smälta. När sockret är helt smält häller du snabbt ner mandelspånet och rör kvickt ihop, det stelnar snabbt. Häll ut på ett bakplåtspapper och sprid ut. Låt det stelna och bryt sedan bitar.
  9. Italiensk maräng
    Lägg äggvitan i en bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan. Häll sedan i sockret med en tunn stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall. Fyll på spritspåse.
  10. Chokladkupol
    Hacka chokladen och lägg 2/3 av den i en skål och värm över vattenbad tills temperaturen är 40 grader. Ta från värmen och blanda ner resterande choklad. Rör om för att få all choklad och smälta. Rör tills chokladen är 25 grader. Värm sedan upp chokladen över vattenbadet igen, tills den blir 29 grader – då är den tempererad och redo att användas.
  11. Häll chokladen i en form för stora kupoler. Tippa runt formen så chokladen täcker kanterna. Slå ur överbliven choklad och skrapa av kanterna. Låt chokladen stelna med formen upp och ner. Knacka sedan ut kupolerna. Stansa försiktigt ut hål i kupolerna med hjälpa av en varm tyll.
  12. Servering
    Spritsa lite italiensk maräng på chokladtarterna. Bränn av med brännare. Garnera med mandelbräck, apelsinzest och frystorkade hallon. Ställ en kupol över tarten och servera med apelsinkolasåsen. Alternativt bryt chokladkupolen i bitar och garnera med bitarna.