Charlottas lakritsparfait med limesås

Charlottas lakritsparfait med limesås
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Charlotta Malhotra
Charlotta Malhotra

Charlottas lakritsparfait med limesås

41

6 steg att laga

11 ingredienser

Lakrits i efterrätter är så himla gott. Tänk på att det måste vara sötlakrits!

Ingredienser

portioner6 portioner
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g sötlakrits
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 2 tsk glykos, finns på apoteket
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk pernod

Limesås

  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vatten
  • 2 limefrukter
  • 1 limefrukt, till garnering

Gör så här

  1. Värm vispgrädden och lakritsen i en kastrull. När lakritsen är mjuk och har smält lite häller du över allt i en mixer och kör tills blandningen är slät. Ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Rör ihop äggen, äggulan, glykos, strösocker och Pernod i en skål över ett vattenbad. Vispa riktigt fluffigt. Häll i hälften i lakritsblandningen.
  3. Blanda om och häll sedan i resten. Häll upp i plastmuggar och ställ in i frysen.
  4. Koka upp strösockret och vattnet till limesåsen i en kastrull. Rör om tills sockret löst sig och ta då bort från plattan. Tillsätt skalet och limesaften från en limefrukt.
  5. Skala den andra limefrukten, skär den i tunna skivor och lägg i kastrullen. Ställ limesåsen kallt.
  6. Vid servering klipper du upp plastmuggarna och serverar varje lakritsparfait på ett dessertfat. Häll limesås över och lägg en filead limeklyfta på toppen
TIPS!
läs mer
Mayas dryckestips till Myllymäkis meny

Årets vintrender

Sommelier Maya Samuelsson kikar på vinåret 2021.

Läs mer