Cecilias kolakakor, minicookies och vanilj- och chokladkakor

Cecilias kolakakor, mini cookies och vanilj- och chokladkakor
Foto: TV4
Cecilia Ehrling
Cecilia Ehrling

Cecilias kolakakor, minicookies och vanilj- och chokladkakor

Av: Cecilia Ehrling

Från: Hela Sverige bakar

25 ingredienser

Tre sorters småkakor! Klassiska kolasnittar, mini cookies med vit choklad och macadamianötter och småkakor med vanilj och kakao.

Det här är ett deltagarrecept från Hela kändis-Sverige bakar.

Ingredienser

Kola kakor

  • 100 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen ingefära

Småkakor med vit choklad och macadamianötter

  • 170 g smör
  • 180 g macadamianötter [2,5 dl]
  • 140 g farinsocker [2 dl]
  • 120 g strösocker [1,5 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 15 g äggula [1 st]
  • 300 g vetemjöl [5 dl]
  • 3 g bikarbonat [0,5 tsk]
  • 2 g salt [0,5 tsk]
  • 4 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 250 g vit bakchoklad
  • 100 g vit bakchoklad, smält till dekoration
  • frystorkade hallon (eller jordgubbar)

Vanilj- och kakao

  • 200 smör
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk kakao

Gör så här

Kolakakor

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och knåda degen.
  2. Rulla till långa stavar och lägg på en plåt. Grädda i 5-6 minuter och skär sen längderna i lagom stora, sneda bitar medan kakan är varm.

Småkakor med vit choklad och macadamianötter

  1. Smält smöret och grovhacka nötterna.
  2. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Vispa ihop smör, farinsocker och strösocker i en bunke. Vispa ner ägg och äggula.
  4. Sikta ner de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Arbeta in nötter och chokladknappar.
  5. Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 170 grader.
  6. Dela degen i 25 bitar, rulla bitarna till kulor och lägg dem glest på två plåtar med bakplåtspapper.
  7. Platta till kulorna lite och grädda dem mitt i ugnen i cirka 11 minuter, eller tills kakorna har fått lite fin färg.
  8. Låt svalna någon minut på plåten och låt dem sedan svalna helt på galler. Förvara kakorna torrt.
  9. Doppa kakorna i smält vit choklad och strössla på lite frystorkade hallon eller jordgubbar.

Vanilj- och kakao

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop smör, vaniljpulver, socker och mjöl i en matberedare eller på en bänk. Blanda hälften av degen med kakao. Låt vila i kyl minst 30 minuter.
  2. Rulla ihop de båda degarna och forma snyggt marmorerade kakor på en plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.