Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och knåda degen.
Rulla till långa stavar och lägg på en plåt. Grädda i 5-6 minuter och skär sen längderna i lagom stora, sneda bitar medan kakan är varm.
Småkakor med vit choklad och macadamianötter
Smält smöret och grovhacka nötterna.
Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ihop smör, farinsocker och strösocker i en bunke. Vispa ner ägg och äggula.
Sikta ner de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Arbeta in nötter och chokladknappar.
Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 170 grader.
Dela degen i 25 bitar, rulla bitarna till kulor och lägg dem glest på två plåtar med bakplåtspapper.
Platta till kulorna lite och grädda dem mitt i ugnen i cirka 11 minuter, eller tills kakorna har fått lite fin färg.
Låt svalna någon minut på plåten och låt dem sedan svalna helt på galler. Förvara kakorna torrt.
Doppa kakorna i smält vit choklad och strössla på lite frystorkade hallon eller jordgubbar.
Vanilj- och kakao
Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop smör, vaniljpulver, socker och mjöl i en matberedare eller på en bänk. Blanda hälften av degen med kakao. Låt vila i kyl minst 30 minuter.
Rulla ihop de båda degarna och forma snyggt marmorerade kakor på en plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.