• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Catarinas godaste morotskaka

catarinas godaste morotskaka
Foto: Catarina König
Catarina König
Catarina König

Catarinas godaste morotskaka

9 steg att laga

15 ingredienser

1.5 h

Klassisk morotskaka i vacker portionsstorlek. Den kryddiga kakan möter den sötsyrliga frostingen i ljuvlig harmoni. 

läs mer
Mat med guldkant

Receptet kommer från Catarinas bok "Mat med guldkant", The Book Affair. 

Läs mer

Ingredienser

portioner10 bitar
  • 3 morötter (stora)
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, stött
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 krm salt
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl rapsolja

Frosting

  • 300 g färskost
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Topping

  • malen kanel
  • kryddört

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 190 grader för vanlig ugn.
  2. Riv morötterna på den fina sidan av rivjärnet.
  3. Blanda noga samman alla torra ingredienser i en skål, vänta med socker.
  4. Vispa i en annan bunke ägg och socker vitt och poröst i 1–2 min.
  5. Rör i olja och de rivna morötterna i äggsmeten.
  6. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd till en fin smet.
  7. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (ca 30x20 cm). Sätt in formen i nedre delen av ugnen och låt grädda i 35–40 min. Känn efter försiktigt med fingertopparna uppe på kakan efter 35 min. Den ska varken vara för stum eller för lös. Ta ut och låt svalna.
  8. Frosting
    Vispa samman alla ingredienser till frostingen. Smaka av och lägg i en spritspåse med önskad tyll (munstycke).
  9. Spritsa eller smeta ut frostingen och dekorera med lite mald kanel och någon fin ört.