Carl-Oskars mockatårta

Carl-Oskars mockatårta
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Emma Skarin HSB
Emma Skarin HSB

Carl-Oskars mockatårta

Av: Emma Skarin

Från: Hela Sverige bakar

19 ingredienser

Mandelmarängbottnar fyllda med chokladkräm och kaffesmörkräm. Försvinnande gott!

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Bottnar

  • 100 g sötmandel
  • 1,5 dl strösocker [135 g]
  • 4 äggvitor [120 g]

Chokladkräm

  • 1 ägg [55 g]
  • 1 dl grädde [100 g]
  • 2 tsk potatismjöl [10 g]
  • 2 msk strösocker [30 g]
  • 1 dl kaffe (starkt) [80 g]
  • 1,5 msk smör, rumstempererat [20 g]
  • 50 g mjölkchokladknappar
  • 60 g mörka chokladknappar

Kaffesmörkräm

  • 3 dl ljust muscovadosocker [135 g]
  • 3 dl kaffe (starkt) [240 g]
  • 12 äggulor [200 g]
  • 500 g osaltat smör, rumstempererat
  • 1 krm salt

Dekoration

  • mandel, flagad, rosta i en torr stekpanna några minuter
  • kakao
  • kakaonibs

Gör så här

Bottnar

  1. Slå på ugnen på 175 grader. Mixa 100 g sötmandel grovt. Väg upp 135 g socker
  2. Vispa upp 120 g äggvita på låg fart tills den börjar skumma. Tillsätt då sockret lite i taget. När all socker är nervispat höj hastigheten på vispen till medelhög fart tills du får en glansig marängsmet som bildar mjuka toppar. Vänd då ner mandeln med försiktiga tag, OBS vispa inte.
  3. Spritsa ut marängen i valfri form. Minst två likadan bottnar. Jag gjorde min tårta med tre bottnar med 15 cm i diameter. Grädda bottnarna i ca 30 minuter. När de är klara ta ut de ur ugnen och låt de svalna.

Chokladkräm

  1. Vispa samman alla ingredienser utom smör och choklad i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under kraftig vispning tills den är tjock, porös och glansig. Kan vara bra att ha en slickepott nära till hands eftersom vispen inte når ända ut i kanten på kastrullen. Se till att inte har för varmt på plattan då blir det snabbt äggröra istället för kräm.
  2. Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen och det rumsvarma smöret i små klickar. Låt stå en minut och rör sen krämen slät. Passera krämen genom en sil för att få bort eventuella äggrester. Plasta krämen med plastfolie som läggs direkt mot krämen och ställ sen in krämen i kylen och låt den sätta sig tills tårtan ska fyllas.

Kaffesmörkräm

  1. Koka socker och kaffe till en simmig konsistens i ca 30 minuter.
  2. Vispa sönder äggulorna och strila sakta kaffe-sockerlagen över dem under snabb vispning. Vispa på medelfart allt tills du får en fluffig kräm, tar ca 10 minuter, ev. längre med elvisp. Vispa det rumstempererade smöret i en annan bunke tills det blir ljusare och fluffigt.
  3. Tillsätt smöret lite i taget ner i äggsmeten medan du vispar på låg fart. Det finns en risk att smörkrämen skär sig om smöret har fel temperatur. Skulle det hända kan du pröva att försiktigt värma upp lite av smeten i en kastrull och sen hälla ner lite i taget i smörkrämen och vispa på låg fart tills krämen går ihop igen.
  4. Tillsätt till sist lite salt, ca 2 nypor, och vispa upp smörkrämen till en fluffig härlig kräm.

Montering

  1. Du ska nu ha 2-3 bottnar, en sats chokladkräm i en spritspåse med rund tyll, en sats moccasmörkräm i en spritspåse med rund tyll
  2. Lägg en klick smörkräm på fatet eller tårtbrickan som tårtan ska stå på, detta för att den nedre marängbotten ska stå still och inte glida runt. Klister helt enkelt.
  3. Spritsa en tunn kant med smörkräm runt kanten på botten för att chokladkrämen inte ska rinna ut. Spritsa chokladkrämen innanför smörkrämen.
  4. Lägg på nästa botten och fyll på samma sätt som med botten ett.
  5. Lägg på sista botten och bred ett lager smörkräm över hela tårtan, lagret ska vara så pass tjockt så man inte kan se botten på något ställe. Dra av kanten med ett mönstrat skrapkort.
  6. Strö över den flagade mandeln, se till att den inte är de minsta varm när du strör över den för annars smälter smörkrämen. Pudra på kakao och strö på kakaonibs. Spritsa en kant längs botten och övre kanten på tårtan med smörkräm som dekoration. Lägg upp tårtan på ett tårtfat och servera.