Camillas bästa rabarberpaj

NYHET
rabarberpaj med kolasmul
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Camillas bästa rabarberpaj

11 ingredienser

1 h

"Degen till kolasnittar ger inte bara goda småkakor, den blir också god som pajsmul. Smuldegen får en härligt segknäckig konsistens och kolasmaken passar perfekt ihop med rabarbern." /Camilla

För en glutenfri variant – ersätt vetemjölet med 3 ½ dl glutenfri mjölmix.
För en vegansk variant – byt ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Ingredienser

portioner6 - 8

Fyllning

  • 500 g rabarber (färsk eller fryst)
  • 1 msk potatismjöl [12 g]
  • 1 dl syltsocker [95 g]
  • 1 citron, saften

Kolasmuldeg

  • 100 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker [90 g]
  • 2 msk ljus sirap [40 g]
  • 2,5 dl vetemjöl [150 g]
  • 1 tsk bakpulver [5 g]
  • 2 tsk vaniljsocker [6 g]

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Skölj rabarbern om du använder färsk och skala eventuellt stjälkarna om de är grova. Skär rabarbern i mindre bitar och lägg i en bunke. Tillsätt potatismjöl, syltsocker och citronsaft och rör om.
  3. Häll blandningen i en pajform, cirka 24 cm i diameter, eller en ugnsform på cirka 20 x 30 cm.
  4. Vispa smör, socker och sirap till en krämig smet i en bunke. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och arbeta ihop till en smulig deg.
  5. Fördela smuldegen över rabarbern och grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter, eller tills ytan har fått fin, gyllenbrun färg.
  6. Pajen är god både varm och ljummen, men allra bäst blir den efter att ha fått stå i kylen i en timme.
  7. Servera med vaniljglass och njut!