Ufotårta

POPULÄRT
Ufotårta
Foto: Camilla Tubertini

Ufotårta

Av: Camilla Tubertini

Från: Millas kalastårtor

15 ingredienser

Gillar dina barn att måla, knåda modellera och kladda i största allmänhet? Om svaret är ja, och de dessutom är galna i choklad, är det definitivt läge för en ufotårta! /Camilla - Recepten kommer från boken Millas kalastårtor.

Sockerpasta finns att köpa i bakaffärer och i flera hobbyaffärer.

Ljus För mer tårtkänsla kan du ha ljus i stället för tänder.

Prinstårta Du kan göra en prinstårta efter samma grundidé. Skulptera fram en groda, gör därefter likadant som med ufotårtan och sätt en guldkrona på grodans huvud.

Kolla in fler recept och läs mer om

Millas kalastårtor

Ingredienser

Chokladbollar, 1 sats

  • 100 g smör
  • 7-8 dl havregryn
  • 4 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 2 msk kaffe
  • 2 msk grädde
  • 1 krm salt

glasyr

  • 4,5 msk mjölk (kan bytas mot vatten eller juice)
  • Karamellfärg (eller geléfärg, gul och grön)
  • 6-7 dl florsocker

Dekoration

  • godis, till ögon och tänder
  • klubbor, till antenner
  • blockchoklad, mörk
  • Sockerpasta

Gör så här

Chokladbollssmet

  1. Gör den dubbla satsen chokladbollssmet.
  2. Smält smöret.
  3. Mixa havregrynen bara helt lite, annars blir smeten för kladdig när du gör så stor mängd.
  4. Kör ingredienserna i en matberedare. Börja med den mindre mängden havregryn och blanda i resten bara om det behövs. Smeten ska bara vara så pass fast att du kan rulla bollar, och den blir hårdare när den stått i kylen ett tag.
  5. Skulptera och forma ufogubben.
  6. Låt honom stelna på ett fat i kylen i ca 1 timme.

Glasyr

  1. Gör i ordning glasyren. Blanda mjölken med färgen.
  2. Häll i florsockret och rör till en jämn glasyrsmet.
  3. Fixa ögonen och antennerna (de ska doppas i glasyr i minst två omgångar) och modellera fram öronen i sockerpasta som blandats med lite glasyr.
  4. Ta ut ufogubben ur kylen.
  5. Häll glasyr över hela gubben.
  6. Låt torka och häll på en omgång glasyr till.
  7. Ställ in i kylen.

Dekoration

  1. När glasyren torkat (gärna över natten) smälter du en ruta blockchoklad och sätter fast ögon och öron och dekorerar klart.