Jordgubb- och rabarberpaj
Jordgubb- och rabarberpaj
12 ingredienser
Låt pajen svalna en aning innan du avnjuter den tillsammans med en skopa vaniljglass! Receptet är beräknat till en liten jordgubbs- och rabarberpaj, men degen räcker till två satser om du kavlar den riktigt tunt.
Läs mer om
Ingredienser
Pajskal
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 krm salt
- 75 g smör, kallt
- 3 msk vatten, kallt
Fyllning
- 250 g jordgubbar och rabarber, hackade i mindre bitar
- 3 msk strösocker
- 1 msk citronsaft
- 0,5 citron, zest
- 2 msk majsstärkelse
- 1 äggula
- 1 msk mjölk
- 2 tsk farin (eller muscovadosocker)
Gör så här
- Blanda mjöl och salt i en skål.
- Skär smöret i mindre bitar och nyp sedan ihop det med mjölet.
- Tillsätt vattnet och arbeta degen så att den precis går ihop. Knåda inte för mycket!
- Lägg degen i plastfolie och låt vila en timme eller mer i kylen.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Ta ut degen ur kylskåpet och låt den ligga i rumstemperatur i några minuter innan du kavlar ut den till cirka 4-5 mm tjocklek (spara en bit till ovansidan!).
- Lägg den utkavlade degen i springformen. Ställ in formen i kylen medan du förbereder fyllningen.
- Blanda hackade jordgubbar, rabarber, socker, citronjuice och -skal samt majsstärkelse i en skål.
- Häll fyllningen i det kalla pajskalet.
- Kavla ut resterande deg och skär ut tunna remsor som du sedan lägger i ett korgmönster ovanpå fyllningen.
- Vispa äggulan lätt tillsammans med mjölken och pensla sedan pajen med äggblandningen.
- Strössla lite farinsocker ovanpå.
- Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna och servera sedan tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde.