Butterkaka med pistage

NYHET
Butterkaka med pistage
Foto: TV4
Emma Karlsson
Emma Karlsson

Butterkaka med pistage

23 ingredienser

2 h

En underbart god variant på den klassiska butterkakan med pistagefyllning och mörk choklad.

Ingredienser

portioner

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 180 g mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 tsk kardemummakärnor (stött)
  • 0,25 tsk salt
  • 1 ägg (storlek L)
  • 410 g vetemjöl

Pistagefyllning

  • 100 g smör
  • 50 g strösocker
  • 100 g mandelmassa
  • 70 g pistagenötter
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 msk vatten
  • 1 dl mörka chokladknappar, 70 %
  • 1 tsk havssalt

Vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 0,3 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, rumsvarmt

Pensling

  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke, smält smör och ha sedan i mjölken och värm till 37 grader.
  2. Blanda ut lite av mjölkblandningen med jästen så den löses upp.
  3. Ha sedan i resten av mjölken och smöret. Tillsätt kardemumma, salt, ägg, socker och 200 g mjöl (ungefär hälften). Arbeta tills degen är smidig. Låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.
  4. Gör under tiden pistagefyllning samt vaniljkräm. Mixa smör, socker, mandelmassa, pistagenötter, maizena och vatten med en stavmixer till pistagefyllningen.
  5. Fortsätt med vaniljkrämen. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stänger tillsammans med mjölken i en kastrull. Låt koka upp, ta bort från plattan.
  6. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse. Häll detta över mjölken under omrörning. Värm på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. När den tjocknat tar du bort kastrullen från värmen och tillsätter smöret under omrörning.
  7. Arbeta degen med resterande mjöl i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den tills den blir blank.
  8. Kavla ut den till en rektangel med mått på ca 30 x 45 cm. Bred på pistage fyllningen på den utkavlade degen. Strö chokladknapparna jämnt runtom och strö lite havssalt vid varje chokladknapp. Rulla ihop degen från den långa sidan och skär i 4 cm breda bitar.
  9. Placera bitarna glest i en smord form med löstagbar kant på ca 24 cm i diameter. Låta jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  10. Gör en liten grop i mitten av varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.