Bullängd med vallmofyllning

Bullängd med vallmofyllning
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Beatrice Ask
Beatrice Ask

Bullängd med vallmofyllning

111

16 ingredienser

1,5 h

En vacker bullängd med vallmofyllning och syltade apelsiner, perfekt till kaffet!

Ingredienser

portioner2 - 4 längder

Vetedeg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 175 smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 800 g vetemjöl
  • 1-2 tsk kardemumma

Vallmofyllning

  • 300 g vallmofrö
  • 75 g smör
  • 1,5 dl honung
  • 100 g syltade apelsinskal
  • 50 g kokos
  • 3 msk malen kanel

Garnering

  • ägg, till pensling
  • salt
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till degen så att den blir rumsvarm. Rör i sockret, salt, kardemumma och jästen. Skär smöret i fina kuber och häll i mjölken. Tillsätt mjölet och knåda till en jämn deg. Låt jäsa varmt och dragfritt under bakduk 30 min.
  2. Koka vallmofröna i vatten 30 min. Sila av och kör i mixer. Låt kallna.
  3. Blanda de avsvalnade vallmofröna med övriga ingredienser i fyllningen, men spara lite syltade apelsinskal till dekoration.
  4. Dela den jästa degen i två eller fyra delar. Kavla ut och bred på vallmofyllningen. Rulla ihop till två eller fyra längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. Använd sax och klipp ”blad” som läggs korsvis. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Pensla längderna med ett uppvispat ägg med lite salt i och grädda i 15-20 minuter. Garnera med lite syltad apelsin och eventuellt glasyr.