Brysselsyltkakor med saffran

Brysselsyltkakor med saffran
Foto: Frida Wismar
Linda Hansson
Linda Hansson

Brysselsyltkakor med saffran

Av: Linda Hansson

Från: Fika är livet

7 ingredienser

40 m

"Jag är övertygad om att det går att dra i saffran i alla bakverk. Min bror Pär är däremot inte så förtjust i saffran – hur det nu ens är lagligt – men jag gör mitt allra bästa för att få honom omvänd. Denna lilla goding kom till av bara farten, jag gjorde några olika småbröd på ett bräde och när det var en degsnutt över så pudrade jag i lite saffran, snurrade i pärlsocker, klickade i lite sylt och … ta-da." /Linda Hansson

Tips!

  • Byt ut sylten mot en klick smält choklad när kakorna är gräddade.
  • Rulla kakorna i något annat än pärlsocker, till exempel mandel eller strösocker.
  • Blanda i lite rivet apelsinskal i degen för mer karaktär. 
  • Strippla över lite smält choklad när kakorna gräddats och svalnat.

Ingredienser

portioner50 - 70 stycken
  • 200 g smör
  • 4,5-5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • pärlsocker
  • hallonsylt

Gör så här

  1. Skär smöret i små kuber och blanda med fingertopparna snabbt ihop alla ingredienser till degen.
  2. Rulla degen till längder. Jag brukar göra ganska små rullar med en diameter på 3–4 cm. På så sätt blir det fler men mindre kakor.
  3. Rulla rullarna i pärlsocker, pensla dem eventuellt med lite vatten innan och rulla ganska bestämt så att sockret fastnar. Svep in rullarna i plastfolie och lägg dem i kylen en stund så blir de enklare att skära.
  4. Ta ut rullarna ur kylen och skär så tjocka kakor du vill ha. Lägg dem på bakplåtspapper och gör en liten, rund fördjupning med fingret i mitten av varje kaka. Klicka i lite sylt i fördjupningen.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader i 7–10 minuter.