Brysselkex

Brysselkex
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Love
Love

Brysselkex

Av: Love

Från: Hela Sverige bakar

9 ingredienser

Mördegskex med dekorativa rosa kan ter blir riktiga läckerbitar toppade med choklad och färska hallon.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.

Ingredienser

portioner kakor
  • 100 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 2 dl strösocker
  • röd hushållsfärg
  • 20 färska hallon
  • 200 g vit bakchoklad
  • 200 g mörk choklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Häll socker i en bunke.
  3. Skär smöret i ganska små tärningar, lägg dem i bunken. Vispa med elvisp 1-2 minuter så att smöret och sockret blandas tills det bildas smulor.
  4. Tryck ihop den smuliga degen till en liten boll på bakbordet.
  5. Häll ca 2 dl socker i en plastpåse eller en burk med lock.
  6. Droppa i röd karamellfärg så det blir en mörkt rosa färg.
  7. Häll ut det färgade sockret på t ex en skärbräda som du har på bakbordet där du ska rulla degen.
  8. Ta fram en plåt och lägg bakplåtspapper på den.
  9. Rulla degen till en rulle som är så rund och jämn som möjligt. Rulla rullen i det färgade sockret. Skär degen i skivor och lägg den på plåten.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Håll koll och putta lite på den efter ca 8 minuter om de lätt flyttar på sig är de klara.
  11. Ställ dem åt sidan så de får svalna innan du börjar dekorera dem.
  12. Smält den vita chokladen i en kastrull.
  13. Dekorera brysselkexen med vit choklad och färska hallon.