Brownie med salt kola

Brownie med salt kola
Foto: Camilla Hamid
My Kitchen Stories
My Kitchen Stories

Brownie med salt kola

54

9 steg att laga

12 ingredienser

40 m

"Choklad, kola och salt är en vinnande kombination som skapar en drömmig fikaupplevelse man sent kommer att glömma. I den här brownien blev det en riktig succé! Ni bara måste prova!" /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner12 bitar

Fudge brownie

  • 225 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2,25 dl kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl

Salt kola

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0,25 dl ljus sirap
  • 1,5 dl vispgrädde
  • flingsalt (till garnering)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Fudge brownie
    Smält smöret på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Tillsätt strösocker, kakao, salt, vaniljsocker och blanda ihop.
  4. Vispa ner ett ägg i taget med ballongvisp.
  5. Tillsätt tillsist vetemjöl och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Täck en bakform med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper och häll ner smeten. Jämna till smeten med slickepott.
  7. Grädda din brownie i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna och stelna i kylskåpet medan du gör kolan.
  8. Salt kola
    Lägg alla ingredienser till kolan förutom flingsalt i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 10-15 minuter (eller tills den uppnåt 123 grader). Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt. Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll).
  9. Häll kolan över brownien, garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet för att svalna och stelna innan du skär upp i bitar och serverar.