Brown butter chocolate chip cookie

Foto: Lennart Weibull
Brown butter chocolate chip cookie
12 ingredienser
30 m + tid i kylen
Cookies är alltid en vinnande kaka. Den här versionen är extra lyxig med brynt smör och mörk choklad.
Ingredienser
- 160 g smör, bryn och låt svalna 20–30 minuter
- 125 g ljust muscovadosocker
- 70 g strösocker
- 10 g mörk sirap
- 1 ägg
- 180 g vetemjöl
- 20 g dinkel (eller emmermjöl)
- 3 g bikarbonat [1 tsk]
- 2 g bakpulver [½ tsk]
- 2 g salt
- 150 g mörk choklad, grovhackad
- 1 msk flingsalt
Gör så här
- Vispa smör, muscovadosocker, strösocker och sirap i en bunke med en ballongvisp i ca 20 sekunder.
- Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet.
- Blanda vetemjöl, dinkelmjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en separat bunke.
- Vänd i de torra ingredienserna i smörmixen i två omgångar tills det precis blandats, skrapa bottnen mellan varven.
- Avsluta med att vända i den grovhackade chokladen så den är jämnt utspridd i smeten.
- Täck bunken med ett lock eller plastfolie och ställ den i kylen i 45 minuter–1 timme.
- Ta fram bunken från kylen och skopa upp 62 g stora degbollar (antingen med en glasskopa eller ca 2 msk som du formar för hand) till ca 12 cookies.
- För tydligare smak och högre cookies lägger du degbollarna i en burk med lock eller på en bricka som du täcker med plastfolie. Låt vila i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft, alternativt 180 grader vanlig ugnsvärme.
- Placera degbollarna med ca 5 cm mellanrum på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Baka mitt i ugnen i 11–12 minuter. Kakorna ska ha flutit ut, rest sig och börjat få fast yta men fortfarande vara lite glansiga.
- Ta ut plåten med cookies och strössla över havssalt.
- Låt svalna i 5 minuter och flytta sedan över dem till ett galler och låt svalna i ytterligare minst 10–15 minuter.