Brookies - härliga browniecookies

brookies - härliga browniecookies
Foto: Eva Hildén
Carla von hofsten profilbild ny
Carla von hofsten profilbild ny

Brookies - härliga browniecookies

12 ingredienser

30 min

"Brookies är browniens och cookiens kärleksbarn: det bästa av två världar. Originalet brukar bestå av en browniebotten med kakdeg ovanpå. Min version är lite enklare med bara en deg. Perfekt för alla oss veliga människor som inte vet om vi vill bli astronaut, konditor eller konstnär, än mindre om vi är sugna på en kaka eller på en brownie. Hylla din velighet med denna sega helighet!" /Carla

Ingredienser

portioner
  • 60 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl brunt farinsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl [90 g]
  • 1,5 msk kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 dl sötmandel (alternativt andra nötter)
  • 1 dl russin
  • 2 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Finhacka chokladen.
  3. Ta kastrullen från värmen, tillsätt chokladen och rör om tills all choklad har smält.
  4. Vispa ägg, strösocker, farinsocker och vaniljsocker pösigt, cirka 5 minuter med elvisp.
  5. Tillsätt chokladblandningen i en tunn stråle i äggvispet under vispning.
  6. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en annan bunke.
  7. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet.
  8. Klicka ut smeten med två skedar i 12 klickar på en plåt med bakplåtspapper och tryck fast några mandlar och russin på varje kaka. Toppa kakorna med flingsalt.
  9. Grädda kakorna i mitten av ugnen 7–9 minuter. De ska vara matta och spruckna på ytan men gärna lite kladdiga i mitten.