Skär oxsvansen i tjocka bitar/stycke vid lederna, eller be slaktaren att göra det åt dig, salta och peppra köttet.
Hetta därefter upp olja och smör i en tjockbottnad gryta och fräs oxsvansbitarna tills de får en fin och mörkbrun färg.
Skala och skär ner grönsakerna, lägg också dem i grytan med köttet. Ha i alla kryddor samt häll på vinet eller vattnet. Låt det hela koka upp. Sätt på lock på grytan och sätt in den i ugnen i ca 3-4 timmar tills köttet släpper lätt från benen.
Lyft upp grönsakerna i en skål, plocka bort skalet från vitlöken. Tillsätt några matskedar av fonden från grytan, ”mosa” dem med en gaffel.
Pressa i lite citronsaft, olivolja och finhackad rå schalottenlök. Smaksätt med salt och peppar. Hacka persiljan.
Pilla köttet från benet, lägg det goda stompet i en tallrik, toppa med oxsvanskött, rikligt med riven pepparrot och hackad persilja.