Bradleys tre sorters sötebröd

POPULÄRT
Bradleys tre sorters sötebröd
Foto: TV4
Bradley Peter
Bradley Peter

Bradleys tre sorters sötebröd

Av: Bradley Peter

Från: Hela Sverige bakar

23 ingredienser

På en grunddeg bakar du ut tre sorters sötebröd - citron- och vallmonystan, gifflar med vit choklad och persika samt baklavabullar.

Ingredienser

portioner stycken

Grunddeg

  • 150 g osaltat smör
  • 14 g torrjäst för söta degar
  • 500 ml mjölk
  • 1 tsk salt
  • 100 g strösocker
  • 800 g vetemjöl
  • 1 ägg

Citron- och vallmonystan

  • 50 g strösocker
  • 100 g färskost
  • 2 citroner, skalet
  • ägg, till pensling
  • 50 g vallmofrö

Vit choklad- och persikogifflar

  • 1 förp konserverade persikor
  • 250 g vit bakchoklad, riven
  • 50 g kokos
  • ägg, till pensling

Baklavabullar

  • 200 g strösocker
  • 0,5 citron, saften
  • 180 ml vatten
  • 125 ml honung
  • 150 g valnötter
  • 1 tsk malen kanel
  • 75 g osaltat smör

Gör så här

Grunddeg

  1. Värm mjölken till 37 grader. Blanda först torrjästen med mjölet. Blanda smör, mjölk, socker, mjöl, ägg och salt till en deg.
  2. Arbeta ihop degen i 10 min. Jäs degen under bakduk eller plastfilm i 30 minuter.

Citron- och vallmonystan

  1. Rulla ut 1/3 av degen i en rektangel.
  2. Bred ut färskost samt strössla på socker och citronskal på degen. Vik degen så den blir dubbelvikt. Skiva 1,5 cm tjocka band, snurra dem till en knut.
  3. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med ägg, strö över vallmofrön och grädda vid 225 grader i 8-10 minuter.

Persikogifflar med vit choklad

  1. Rulla ut 1/3 av degen till en rektangel. Skär i 12 trianglar.
  2. Krossa persikorna. Lägg ett lager på degen och strö över kokos och choklad på toppen. Pensla kanterna med ägg och forma gifflar.
  3. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i 8-10 minuter, 225 grader.

Baklavabullar

  1. Blanda socker, honung, citronjuice och vatten. Koka tills sockret är upplöst och koka ytterligare 5 minuter utan omrörning.
  2. Hacka valnötterna. Blanda med kanel.
  3. Rulla ut 1/3 av degen till en rektangel. Bred ut smöret och toppa med valnötterna. Rulla ihop degen och skiva 12 bullar.
  4. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i 8-10 minuter, 225 grader.
  5. Skeda sirapen över bullarna så snart de kommer ut ur ugnen.