Klassisk chokladfondant

Chokladfondant
Foto: Jan Bengtsson

Klassisk chokladfondant

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

8 ingredienser

En chokladälskares drömefterrätt. Viktigt är att inte låta formarna stå för länge i ugnen. Fondanten ska vara krämigt rinnig inuti. Receptet kommer från Bonniers kokbok.

Läs mer om

Bonniers kokbok

Ingredienser

portioner
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 200 g mörk choklad (64-70 % kakao)
  • 4 ägg
  • 4 äggulor
  • 1 dl vetemjöl

Serveras med

  • hallon
  • vaniljglass (eller lättvispad grädde)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa smör och socker i en bunke.
  3. Hacka och smält chokladen i mikro eller i vattenbad och rör sedan ner den i bunken.
  4. Vispa upp ägg och äggulor i en separat bunke.
  5. Blanda ner det i chokladsmeten.
  6. Vänd i mjölet.
  7. Smöra 8 formar à 1 ½ dl och lägg gärna en rundel bakplåtspapper i botten.
  8. Häll i smeten.
  9. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Fondanterna ska vara rinniga i mitten.
  10. Ta ut och låt svalna i 1 minut.
  11. Skär loss kanterna och vänd upp på assietter.
  12. Servera direkt med hallon och vaniljglass eller lättvispad grädde.