Blinier med kallrökt lax och rom

Blinier med kallrökt lax och rom
Foto: Kungsörnen

Blinier med kallrökt lax och rom

15 ingredienser

1 h 30 m

Underbara små plättar med bovetemjöl som toppas med diverse godsaker. Här gör vi en variant med salta toppings, men det är även gott att toppa blinierna med till exempel vispad grädde och valfri sylt.

Kungsörnen Grahamsmjöl

Baktips!

Testa även Kungsörnen Grahamsmjöl

Ingredienser

portioner plättar

Smet

  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 50 smör
  • smör (till stekning)

Topping

  • rom (fisk eller algrom)
  • crème fraîche (eller smetana)
  • kallrökt lax
  • dill
  • gräslök
  • krasse
  • färsk pepparrot

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt sedan resten av mjölken och vispa i de två mjölsorterna, lite i taget, till en slät smet.
  2. Separera äggens gulor och vitor. Rör i gulorna och saltet i smeten.
  3. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.
  4. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten tillsammans med smöret.
  5. Smält lite smör i varje form i en plättlägg och grädda sedan blinierna på medelstark värme. Vänd när plättarna jäst upp och ytan stelnat och blivit porig. Upprepa med resten av smeten. Tillsätt eventuellt lite smör mellan gräddningarna om det verkar behövas.
  6. Toppa blinierna med valfria toppings.
TIPS!
Tips från Kungsörnen!
Focaccia med tomat, ost och basilika

Tips från Kungsörnen!

För fler enkla bakverk

Läs mer