Blåbärsrulltårta
Blåbärsrulltårta
12 ingredienser
Klassiskt recept på rulltårta fylld med hemkokt blåbärssylt. Sylten kokas smidigt med syltsocker - det gör att den får en bra konsistens och håller länge.
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
Blåbärssylt
- 250 g blåbär (färska eller frysta)
- 0,75 dl strösocker
- 1 dl syltsocker
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 0,5 msk citronsaft
- 0,25 dl vatten
Rulltårtsbotten
- 3 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl majsstärkelse (eller potatismjöl)
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
Gör så här
Blåbärssylt
- Rensa och skölj blåbären om du använder färska.
- Varva blåbär, strösocker, syltsocker, citronsaft, vatten och vaniljpulver i en kastrull. Hetta långsamt upp under omrörning. Låt koka på medelvärme i ca 15 minuter. Skeda bort ev skum som bildas vid ytan.
- Häll upp blåbärssylten i varma, väl rengjorda burkar. Förslut och låt svalna. Förvara sylten i kylen.
Rulltårta
- Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck en långpanna med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll smeten på plåten och bred ut i ett jämnt lager. Grädda botten i mitten av ugnen i 5-8 minuter (beroende på ugn) tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
- Förbered ett sockrat bakplåtspapper som du lägger på en kökshandduk. Vänd upp rulltårtan på det sockrade bakplåtspapperet medan rulltårtan fortfarande är varm.
- Ta försiktigt bort bakplåtspappret från rulltårtan (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) lägg på ett nytt bakplåtspapper och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet medan rulltårtan fortfarande är ihoprullad. Tips! Spela gärna klippet för att se hur Camilla gör det här momentet.
- Rulla ut rulltårtsbotten och bred ut blåbärssylten i ett jämnt lager över den. Rulla ihop rulltårtan tajt. Skär upp i skivor och servera direkt eller förvara den i kylen fram till servering.