Blåbärscheesecake

84 röster
2 h + kyltid
12 bitar
Blåbärscheesecake

Bakad cheesecake med digestivebotten och krämig blåbärs- och vaniljfyllning. Serveras med varm blåbärssås.

2 h + kyltid
12 bitar

Du behöver

Pajbotten

  • 200 g digestivekex [14]
  • 28 g strösocker [2 msk]
  • 100 g smör

Cheesecakefyllning

  • 120 g blåbär
  • 600 g färskost
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 20 g vetemjöl [2 msk]
  • 50 g vispgrädde [0,5 dl]
  • 165 g ägg [3 st]

Varma blåbär

  • blåbär
  • citron, saft
  • strösocker
  • vatten

Gör så här

  1. Pajbotten
    Sätt ugnen på 180 grader. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt sockret och mixa ihop. Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och fördela sedan blandningen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.
  2. Cheesecakefyllning
    Sätt ugnen på 160 grader. Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och mjöl till en fluffig blandning. Vispa ner grädden. Vänd ner 1 ägg i taget med en slickepott. Häll i fyllningen i formen, Strö blåbär ovanpå.
  3. Grädda mitt i ugnen i cirka 45-50 minuter. Stäng av ugnen, och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Ta ut och låt svalna helt ute innan den får stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar och krämar till sig ordentligt.
  4. Varma blåbär
    Värm på blåbär tillsammans med citronsaft, strösocker och lite vatten i en kastrull. Låt den sjuda på mellanvärme i 5-10 minuter tills du ser att blåbären börjar bli mjuka. Servera varm till en bit cheesecake.
1 juli 2015