Blåbärsbakelse med färskostsmousse

Blåbärsbakelse med färskostsmousse
Foto: TV4

En riktigt festlig variant på rulltårta med bärpuré och mousse på färskost och blåbär. Tips! Det går utmärkt att byta ut bären efter säsong.

Du gör enkelt din egen blåbärspuré genom att koka upp blåbär och pressa genom en trådsil.

7 november 2017

Du behöver

Botten

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk
  • lite strösocker, att vända botten på

Fyllning

  • 100 g kvarg
  • 50 g färskost
  • 1 dl socker
  • 230 g blåbärspuré
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl grädde

Blåbärskräm

  • 200 g blåbärspuré
  • 0,5 dl socker
  • 2 gelatinblad

Dekoration

  • lättvispad grädde
  • färska blåbär (små vilda, gärna svenska)

Gör så här

  1. Botten
    Vispa ägg och socker tills det blir vitt och fluffigt.
  2. Sikta alla torra ingredienser och vispa ihop med äggblandningen. Tillsätt slutligen mjölken och vispa till en jämn smet.
  3. Sprid ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna och grädda i ca 5-7 min mitt i ugnen på 200 grader.
  4. Ta ett nytt bakplåtspapper och strö på ett lager strösocker.
  5. När botten är klar vänd den på bakplåtspappret med strösocker och ta bort bakplåtspappret som varit i ugnen. Rulla ihop med bakduk och låt svalna.
  6. Fyllning
    1. Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp blåbärspuré och socker och tillsätt sedan gelatinbladen. Häll avb landningen i en bunke och låt svalna.
  7. Vispa ihop kvarg och färskost tills det mjuknar och tillsätt sedan blåbären i en tunn stråle.
  8. Vispa grädden lätt och vänd i blåbärsblandningen. Ställ in i kyl tills moussen har satt sig.
  9. Blåbärskräm
    Lägg gelatinbladen i blöt.
  10. Koka upp blåbärspuré och socker. Tillsätt sedan gelatinbladen.
  11. Häll av krämen i en bunke och plasta in så att plasten nuddar ytan på krämen. Låt svalna till rumstemperatur.
  12. Montering och dekoration
    Rulla ut rulltårtsbotten och bred på ett lager blåbärskräm (spara lite till dekoration). Bred på ett lager mousse och rulla ihop rulltårtan.
  13. Plasta in rulltårtan och låt den vila i kylen i ca 2 timmar tills moussen och krämen sätter sig. Låt den ännu hellre vila över natten.
  14. Lägg på lite av blåbärskrämen på en tallrik och gör ett fint mönster med en sked. Skär sedan rulltårtan på längden och placera fint på tallriken.
  15. Fyll grädden i en spritspåse och spritsa fina gräddtoppar på tallriken och toppa med blåbär.
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept