Björnbärsbulle

Björnbärsbulle
Foto: TV4
Michel Tornéus och Filip Lamprecht
Michel Tornéus och Filip Lamprecht

Björnbärsbulle

Av: Michel Tornéus och Filip Lamprecht

Från: Hela Sverige bakar

20 ingredienser

En kardemummasmakande bulle fylld med en undebart god vanilj- och björnbärskräm.

Ingredienser

Deg

  • 700 g vetemjöl
  • 300 g mjölk, rumsvarm
  • 120 g strösocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 10 g salt
  • 30 g kardemummakärnor, stött
  • 30 g jäst, smulad

Vaniljkräm

  • 500 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 stjärnanis
  • 125 g strösocker
  • 120 g äggula
  • 40 g majsstärkelse
  • 50 g smör

Björnbärssylt

  • 400 g björnbär
  • 200 g syltsocker
  • ev 0,5 dl gin

Garnering

  • strösocker
  • smör

Gör så här

  1. Smula ner jästen i bunke
  2. Värm mjölken fingervarm (37 grader)
  3. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och blanda ner i bunken
  4. Skikta i socker, salt och hälften av mjölet. Ta i smöret och ägg.
  5. Blanda ihop lite och ha i andra hälften av mjölet.
  6. Sätt timer på bakmaskinen och låt gå i 10 minuter.
  7. Låt degen jäsa i ca 30 min (antingen i ugn eller på ett varmt ställe.
  8. Preppa plåtar med bakplåtspapper och ta fram din våg.
  9. Plocka ut degen, skär och väg upp i bitar à 50 g.
  10. Rulla bullarna, platta till och lägg på plåtarna för att jäsa i ca 30-40 minuter.
  11. Sätt ugnen på 200 grader.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  2. Koka upp mjölk, hälften av sockret samt vaniljstång och frön samt stjärnanis.
  3. Ta av från värmen och låt stå i 10 minuter.
  4. Vispa ihop resten av sockret, majsstärkelse och äggulorna.
  5. Häll i lite av den varma mjölken så det får samma temperatur.
  6. Häll tillbaka till kastrullen och koka upp under omrörning.
  7. Tillsätt smöret och rör tills det smälts.
  8. Ta upp vaniljstången.
  9. Sila eventuellt av krämen, plasta in och låt svalna i kylen.

'Björnbärssylt

  1. Häll bär, socker och ev gin i en kastrull. Låt koka upp och koka försiktigt så att det inte bränner fast.
  2. Låt svalna.

Fyllning och gräddning

  1. Blanda vaniljkrämen med lite av sylten, ta så mycket sylt att det blir en bra smak. Fyll en spritspåse med krämen.
  2. Klipp ett hål i varje bulle med sax.
  3. Spritsa i krämen i bullarna.
  4. Grädda i ugnen i ca 5-7 minuter.
  5. Låt bullarna svalna.
  6. Pensla med smält smör och rulla sidorna i socker, försök att undvika att få socker på fyllningen i mitten.