Björnbärsbulle
Björnbärsbulle
20 ingredienser
En kardemummasmakande bulle fylld med en undebart god vanilj- och björnbärskräm.
Ingredienser
Deg
- 700 g vetemjöl
- 300 g mjölk, rumsvarm
- 120 g strösocker
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1 ägg
- 10 g salt
- 30 g kardemummakärnor, stött
- 30 g jäst, smulad
Vaniljkräm
- 500 g mjölk
- 1 vaniljstång
- 1 stjärnanis
- 125 g strösocker
- 120 g äggula
- 40 g majsstärkelse
- 50 g smör
Björnbärssylt
- 400 g björnbär
- 200 g syltsocker
- ev 0,5 dl gin
Garnering
- strösocker
- smör
Gör så här
- Smula ner jästen i bunke
- Värm mjölken fingervarm (37 grader)
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och blanda ner i bunken
- Skikta i socker, salt och hälften av mjölet. Ta i smöret och ägg.
- Blanda ihop lite och ha i andra hälften av mjölet.
- Sätt timer på bakmaskinen och låt gå i 10 minuter.
- Låt degen jäsa i ca 30 min (antingen i ugn eller på ett varmt ställe.
- Preppa plåtar med bakplåtspapper och ta fram din våg.
- Plocka ut degen, skär och väg upp i bitar à 50 g.
- Rulla bullarna, platta till och lägg på plåtarna för att jäsa i ca 30-40 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Vaniljkräm
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
- Koka upp mjölk, hälften av sockret samt vaniljstång och frön samt stjärnanis.
- Ta av från värmen och låt stå i 10 minuter.
- Vispa ihop resten av sockret, majsstärkelse och äggulorna.
- Häll i lite av den varma mjölken så det får samma temperatur.
- Häll tillbaka till kastrullen och koka upp under omrörning.
- Tillsätt smöret och rör tills det smälts.
- Ta upp vaniljstången.
- Sila eventuellt av krämen, plasta in och låt svalna i kylen.
'Björnbärssylt
- Häll bär, socker och ev gin i en kastrull. Låt koka upp och koka försiktigt så att det inte bränner fast.
- Låt svalna.
Fyllning och gräddning
- Blanda vaniljkrämen med lite av sylten, ta så mycket sylt att det blir en bra smak. Fyll en spritspåse med krämen.
- Klipp ett hål i varje bulle med sax.
- Spritsa i krämen i bullarna.
- Grädda i ugnen i ca 5-7 minuter.
- Låt bullarna svalna.
- Pensla med smält smör och rulla sidorna i socker, försök att undvika att få socker på fyllningen i mitten.