Birgittas kattungor

Birgittas kattungor
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Birgittas kattungor

6 ingredienser

30 min

Tunna och spröda små kakor med franskt ursprung. Bjud gärna med en kopp te.

Ingredienser

portioner15 - 20 stycken
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker [135 g]
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl vetemjöl [90 g]
  • 4 msk mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker med elvisp. Tillsätt en äggvita i taget under kraftig omrörning.
  3. Sikta ner vetemjölet. Blanda försiktigt. Fyll smeten i en spritspåse med en slät tyll.
  4. Spritsa ut längder på bakpappersklädda plåtar, ca 8 cm långa. Tänk på att kakorna flyter ut under gräddning så spritsa glest.
  5. Strö över mandelspån.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter.