Biff Wellington med ugnsrostade primörer

Biff Wellington med ugnsrostade primörer 01
Foto: Tv4

Biff Wellington med ugnsrostade primörer

Av: Sofie - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

2 h

Biff Wellington med ugnsrostade primörer och rödvinssås är en festlig huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Duxellmassa

  • 750 g champinjoner, finhackad
  • 10 schalottenlökar, finhackad
  • 450 g sidfläsk, finhackad
  • 6 msk tomatpuré
  • salt
  • peppar
  • 1 kruka färsk timjan, finhackad
  • 3 krm vetemjöl

Oxfilé

  • 1000 g oxfilé (mittenbiten)
  • 5 krm salt
  • 5 krm svartpeppar
  • 25 g smör
  • 500 g smördeg (färsk)
  • 2 ägg

Rödvinssås

  • 3 schalottenlökar, finhackad
  • 4 dl rött vin
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar färsk timjan (från krukan)
  • salt
  • peppar
  • 4 dl kalvfond, utspädd
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk smör
  • ev 1 msk maizenaredning (om du behöver reda)

Gör så här

Duxellmassa

  1. Finhacka champinjonerna, schalottenlökarna och sidfläsket.
  2. Lägg ner hacket i en panna och stek på medelhög värme tills vätskan har minskat till hälften.
  3. Tillsätt tomatpurén och tillaga i 10 minuter. Strö över salt, peppar, timjan och mjöl.
  4. Kombinera ingredienserna i grytan och häll över i en skål och låt svalna.

Oxfilé

  1. Putsa oxfilén fri från hinnor samt salta och peppra den rikligt. Bryn oxfilén i lite smör hastigt på alla sidor. Låt svalna.
  2. Förvärm ugnen till 175 grader.
  3. Ta fram smördegen och lägg ut ett ark på en skärbräda. Lägg på ett täcke av duxellmassan, ca 1 cm tjockt, i mitten av plattan och placera den svala oxfilén ovanpå.
  4. Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan. Täck med den andra degplattan.
  5. Skär bort överflödig deg, men spara en kant på ca 3 cm som viks upp mot oxfilén. Platta till kanten med en gaffel runt hela oxfilén.
  6. Pensla hela rullen med ägg.
  7. Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett fint mönster. Pensla även dessa med ägg.
  8. Tillaga Wellingtonbiffen i ugnen i ca 30 minuter, eller använd en stektermometer och ta ut Wellingtonbiffen när temperaturen når 60 grader. Låt vila i 15 minuter så slipper undviker du att köttsaften rinner ut.

Rödvinssås

  1. Finhacka schalottenlöken och placera i en stekpanna tillsammans med rött vin, lagerblad, timjan, salt och peppar. Tillaga på medelhög värme tills såsen börjar tjockna och tillsätt då kalvfond. Låt såsen koka ihop och smaka av.
  2. Behöver såsen syra (beroende på vilket vin du använder) så tillsätt rödvinsvinäger. När såsen har rätt smak och konsistens så tillsätt smör, koka ihop och sila sedan av såsen. Om såsen behöver redas så tillsätt maizena.

Servering

  1. Servera Wellingtonbiffen med rödvinssåsen.