Biff Wellington med potatispuré

Biff Wellington med potatispuré
Foto: Tv4

Biff Wellington med potatispuré

Av: David - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

1 h 30 m

Biff Wellington med potatispuré och rödvinssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Duxell

  • 500 g svamp (helst skogschampinjon)
  • 1 klyfta vitlök
  • 500 g smördeg
  • 100 g filodeg
  • ägg (att pensla med)

Biff Wellington

  • ca 800 g oxfilé (helst mitten biten av filen)
  • 2 msk rapsolja
  • salt
  • peppar
  • 1 msk senap (gul)
  • 1 msk dijonsenap
  • 8 skivor prosciutto

Potatispuré

  • 600 g mandelpotatis, skalad
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 200 g smör, kallt i tärningar
  • salt
  • muskot, pyttelite
  • olivolja
  • svartpeppar

Rödvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl rött vin
  • 4 dl köttbuljong (ljus)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

Duxell

  1. Lägg skogschampinjoner och vitlök i en matberedare och kör tills det blir lite grynigt.
  2. Stek ur vätskan från svampen och löken i en stekpanna där du även passar på att salta och peppra efter smak.
  3. När du stekt ur vätskan så lägg blandningen på en tallrik för att svalna.

Biff Wellington

  1. Olja in oxfilén och salta och peppra den. Stek den runt om i en stekpannan för att få maximalt med yta.
  2. Blanda gul senap med dijonsenap för att pensla på oxfilén för ytterligare smak.
  3. Lägg plastfolie på bänken.
  4. Lägg ut prosciutto i ett jämnt lager på plasten.
  5. Bred duxellen på prosciutton i ett jämnt lager.
  6. Nu ska oxfilén placeras ut i mitten för att sedan rullas ihop med hjälp av plastfolien så att de blir tajt. Låt den sedan ligga i kylen i 30 minuter för en fastare konsistens.

Duxell forts.

  1. Kavla ut smördegen ytterligare.
  2. Pensla degen med ägg så att det fäster lättare runt oxfilén. Jag använder även några lager filodeg för att verkligen säkerställa att den blir krispig och fast, så att saften inte rinner ur.
  3. Nu ska oxfilén på för att med samma teknik rulla in den i degen.
  4. Pensla rullen generöst med gulan från ägget.
  5. Tillaga i ugnen på en pizzasten på 170 grader i cirka 20–30 minuter.

Potatispuré

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, låt den inte bli överkokt.
  2. Ånga av potatisen för bäst resultat.
  3. Koka upp mjölk, lagerblad och peppar.
  4. Pressa potatisen, sila i mjölken och vispa i smöret. Använd kallt smör så binder purén bättre. Smaka av med salt och riven muskotnöt.
  5. Toppa purén med olivolja och nymalen svartpeppar.

Rödvinssås

  1. Finhacka schalottenlöken.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner i mjölet.
  4. Koka upp vinet och buljongen i en annan kastrull.
  5. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan.
  6. Späd redningen med den varma vätskan, lite i taget. Rör hela tiden. Krydda med salt och peppar.
  7. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter. Rör om då och då. Sila sedan såsen.
  8. Servera såsen i en uppvärmd skål. Du värmer skålen enklast genom att fylla den med varmt vatten en stund. Torka noga innan du häller i din rödvinssås.