Bertil kom på delad fjärdeplats i Årets kock 2009

Bertil kom på delad fjärdeplats i Årets kock 2009

Bertil Hammar har tävlat två år tidigare i Årets kock och kom på delad fjärdeplats tillsammans med Anna Johansson och Tomas Diedrichsen. Kanske blir det tredje gången gillt nu. Bertil, som gillar svenska råvaror, har också ett fint svenskt matminne att dela med sig av - rökt fisk vid en sjö i Haparanda.

Vad karaktäriserar din matlagning?
– Jag gillar den svenska och nordiska matlagningen. Det finns en bredd här, eftersom vi gärna tar in världens mat. I Sverige har vi fantastiska råvaror som man kan plocka själv, som svamp och lingon. Dessutom tycker jag att det är viktigt att följa säsongen, och att råvarorna är bra behandlade.

Vad inspirerar dig?
– Tore Wretman tog in många influenser utomlands ifrån, bland annat franska, som gjorde matlagningen här mer spännande. Även Melker Andersson, som är en driftig kock, inspirerar mig. Dessutom får jag mycket inspiration på mina vinresor och när jag är ute och fiskar.

Vad tycker du om teknisk matlagning?
– Teknisk matlagning är ett intressant sätt att lyfta fram mat på, men det kan bli väl molekylärt. Det är viktigt att inte glömma bort smaken.

Hur förbereder du dig inför finalen i Årets kock?
– Jag skissar och tecknar på hur min mat ska se ut. Sedan gäller det att öva och nöta hela tiden. Ju mer förberedd jag är desto bättre blir det i slutändan.

Vilket är ditt finaste matminne?
– Jag var väl i nioårsåldern. Jag och pappa åt nyfångad rökt sik i Haparanda och från den stunden har jag en förkärlek för rökt mat. Flera år senare, när jag jobbade i Stockholm, skickade jag efter en rök från Norrland. Det är något speciellt för mig.

Vad vill du med din matlagning?

– Jag vill att gästerna ska känna som jag gör efter en god middag. Den där känslan av upprymdhet ska infinna sig. Och såklart känslan att de vill komma tillbaka.

Vad är bra mat för dig?
– Råvarorna ska följa säsongen – dessutom är de prisvärda då. Det gäller att handskas respektfullt med maten. Sedan handlar bra mat också om näringsinnehåll. Det får man inte glömma bort.

Bertil Hammar

Ålder: 39 år, född 690727
Bosatt: Hägersten
Uppväxt: Bro
Familj: Mamma och syskon
Nuvarande arbetsplats: Stockholm Spis
Tidigare arbetsplatser: Ett litet hak, Stockholm, Finsmakaren, Solna, Röda Rummet, Berns, Stockholm, Fjäderholmarna, Stockholm, Villa Källhagen, Stockholm, Hägerstalunds Värdshus, Barkaby utanför Stockholm.
Tidigare tävlingsmeriter: Semifinal i Årets Kock 2006 och 2007, Tvåa i företags-SM

Webb-tv:
Se när Bertil Hammar tipsar om en västindisk kryddblandning som passar till kött, fisk och kyckling


Läs mer om de andra deltagarna i Årets kock här:

Alexander Sjögren
Anna Johansson
Tomas Diedrichsen
Christofer Ekman
Viktor Westerlind