Få saker slår en hemslagen bea till en bit kött. Tänk på att inte låta såsen bli för varm, då riskerar den att spricka.
Ingredienser
250 g smör
1 schalottenlök, finhackad
0,5 tsk vitpeppar, grovkrossad
2,5 msk dragonvinäger
2 äggulor
2 msk persilja, hackad
2 msk färsk dragon, hackad
1 krm salt
Gör så här
Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan.
Lägg schalottenlök, vitpeppar och dragonvinäger i en kastrull. Koka upp och låt koka ner till 2/3 finns kvar.
Ta fram en bunke och en kastrull, bunken ska gå att sätta på kastrullen utan att den nuddar kastrullens botten. Fyll kastrullen med lite vatten, tanken är att detta ska ånga botten på bunken.
Koka upp vattnet i kastrullen, sänk till medelvärme. Lägg äggulor med vinägerreduktionen i bunken. Sätt bunken på kastrullen över det varma vattnet och vispa till en slät kräm.
Vispa ner det smälta smöret i äggkrämen, ta endast det gula genomskinliga fettet och inte den vita bottensatsen, först droppvis sedan i jämn tunn stråle under vispning. Blir såsen för tjock kan man späda med bottensatsen från smöret, var försiktig, man vill ha bearnaisesåsen ganska tjock.