Bengts mumma och glödgade glögg
Mumman doftar kardemumma och citrus, med en fyllig smak av malt, knäck , enbär och en försiktig sötma. Det glödgade vinet värmer i vinterkylan sedan Gustav Vasas dagar. Jag låter det kraftfulla rödvinet blandas med ingefära, kryddnejlika, kanel, pomerans - spetsat med en skvätt cognac. I sällskap av några cognacsmarinerade julfikon. /Bengt Fritihofsson
Bengts Mumma
2 julöl
1 sodavatten
2 Guinness stout eller Carnegie Porter
6 cl Madeira
6 cl Gin
1/2 tsk malen kardemumma
1 citron.
Gör så här:
- Häll försiktigt längs kanten i en tillbringare : julöl,sodavatten,madeira och gin .
- Häll sist i stout eller portern som bildar en stadig skumkrona.
- Pudra över den finmalda kardemumman.
- Riv fint citronskalet över skumkronan. Servera mumman källarsval, c:a 10 grader.
Bengts Glödgade glögg.
1 butelj, 75 cl. fruktigt & smakrikt rödvin.
1 påse glöggkryddor
6 torkade julfikon
1 sockertop, eller 1 dl sockerbitar
10 cl cognac
russin
skållad sötmandel
kastrull och stålnät .
Gör så här:
- Häll vin och glöggkryddor i en kastrull ,värm upp försiktigt . Ta från spisen och låt dra under lock helst över natten , annars några timmar. Marinera fikonen i cognac .
- Sila av kryddorna. Lägg i de marinerade fikonen och värm glöggen till c:a 60 grader.
- Lägg stålnätet över kastrullen och placera sockret i en hög i mitten. Värm cognacen försiktigt och häll den över sockret. Tänd på sockret som smälter ner i det nu "glödgade vinet " . Släck ner ev. flammor ,ta bort stålnätet och lägg på locket.
- Servera den varma glöggen med russin,mandel och cognacsfikonen som ett värmande tillbehör .
Skål & God Jul!
GLÖM INTE att ha alkoholfria alternativ hemma för de tomtar som kör , eller inte använder alkohol. Alkoholfria glöggen kan skrämmas upp med en påse glöggkryddor.