Bedros bästa bullar

NYHET
Bedros bästa bullar
Bedros kabranian
Bedros kabranian

Bedros bästa bullar

18 ingredienser

2.5 h

Dessa underbara kolabullar är oemotståndligt fluffiga, perfekt söta och helt otroligt saftiga. Ta del av Bedros tips för att lyckas med helt oemotståndliga bullar som familjen garanterat kommer älska.

Ingredienser

Kolafyllning

  • 240 g farinsocker
  • 250 g strösocker
  • 10 g vaniljsocker
  • 2 g salt
  • 500 g smör, mjukt
  • 10 g majsstärkelse

Vetedeg

  • 450 g vatten, kallt
  • 1035 g vetemjöl special (eller bagerivetemjöl)
  • 180 g strösocker
  • 14 g salt
  • 50 g jäst (röd, för söta degar)
  • 12 g kardemummakärnor, mortlade
  • 180 g smör, i kuber (kylskåpskallt)

Sockerlag

  • 120 g strösocker
  • 80 g vatten

Sockerblandning till ”plåten”

  • 100 g strösocker
  • 50 g farinsocker
  • 50 g smör
  • isbitar

Gör så här

Kolafyllning

  1. Blanda alla torra ingredienser, och tillsätt sedan det mjuka smöret. Rör ihop till en massa, täck med plast och låt stå framme.

Sockerlag

  1. Koka upp

Vetedeg

  1. Blanda alla ingredienser utom smöret i köksmaskin med krok, först 4 minuter på låg hastighet och sedan 3 minuter på dubbelt så hög hastighet.
  2. Tillsätt smörkuberna och repetera, 4 minuter på låg hastighet och sedan 3 minuter på dubbelhastighet.
  3. Degen är klar när allt smör är inarbetat i degen och den släpper från bunken kanter.
  4. Låt stå framme i ca 20 minuter så den slappnar av.
  5. Platta ut degen så den blir jämntjock på en plåt med bakplåtspapper och låt stå i frysen i 30–60 minuter. (Det gör att degen sätter sig lite och blir lättare att hantera utan att den jäser iväg.)
  6. Kavla ut degen till en rektangel som är 3 mm tjock, ca 50 cm bred och 60 cm lång.
  7. Stryk på fyllningen och gör ett treslag.
  8. Kavla ut degen igen, 25 cm bred och ca 1 cm tjock.
  9. Skär längder som är ca 1 cm breda och väger ca 70 per styck och spraya med vatten.
  10. Forma längderna efter önskad form och placera i form med bakplåtspapper i botten, pensla bakplåtspappret med smör och strö på ett täcke med strösocker/farinsocker blandning.
  11. Jäs bullarna i 60–90 minuter i 28–32 graders värme tills bullarna blivit två eller tre gånger så stora. Det går också bra att jästa i avstängd ugn med en kastull eller plåt med några deciliter kokat vatten i botten av ugnen, ej kontakt med bullarna.
  12. Baka på 190 grader varmluft, släng i ett par isbitar i ugnen, i ca 10-14 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna.
  13. Ta ut ur ugnen, låt stå 1–2 minuter och pensla sedan med sockerlag.
  14. Penslar man med sockerlag för tidigt kan bullen kollapsa, för sent så blir bullen blöt.